Hlavní obsah

Němečtí fotbalisté před šampionátem uctí památku obětí Osvětimi

Berlín

Několik dnů před začátkem evropského šampionátu, který pořádá Polsko společně s Ukrajinou, pojedou představitelé německého fotbalu do bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Chtějí uctít památku obětí této továrny na smrt.

Článek

"Do (bývalého) koncentračního tábora pojedeme s delegací, jejíž součástí budou i hráči," řekl deníku Bild prezident Německého fotbalového svazu (DFB) Wolfgang Niersbach. Podle portálu týdeníku Der Spiegel by mohlo jít o nejméně tři hráče, přičemž není vyloučené, že se mezi nimi objeví kapitán Philipp Lahm a jeho zástupce Bastian Schweinsteiger

Agentura PAP dnes napsala, že německý tým do Gdaňsku přijede 4. června. První zápas ve skupině hraje 9. června ve Lvově proti Portugalsku. DFB nechce zveřejnit, kdy se výprava do Osvětimi bude konat, protože chce obětem řádění nacistů vzdát hold v tichosti a bez přítomnosti novinářů.

V Osvětimi nacisté v letech 1940 až 1945 povraždili 1,1 miliónu lidí. Byli mezi nimi hlavně Židé, ale také Poláci, Romové nebo sovětští zajatci.

Na toto místo, které se stalo symbolem zvěrstev nacistického Německa v okupované Evropě, se 6. června vypraví také italští fotbalisté.

Reklama

Související témata: