Hlavní obsah

VIDEO: Šmicer vystavuje unikátní dres pro české mistry Evropy, jen sparťanský mu ve sbírce chybí

Praha

Museli ho k výstavě dokopat, ale teď je rád, že své poklady ukázal. Expozice „Poznejte 100 dresů Vladimíra Šmicra“ věrně ilustruje bohatou kariéru, kterou jeden ze tří českých vítězů fotbalové Ligy mistrů prožil. „Co dres, to zajímavá vzpomínka,“ řekl manažer národního týmu při čtvrteční vernisáži v Chaberském dvoře. Pro veřejnost se výstava v Dolních Chabrech otvírá v sobotu.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Palec dolů - dresy pro mistry Evropy byly připraveny, ale zlatý sen se na skvělém EURO 1996 nenaplnil...

Článek
Fotogalerie

Šmicer

Sto dresů a ještě jeden na vrch. Oním bonusem je trikot Dolních Chaber, kde bývalý hráč Slavie, Lensu, Liverpoolu či Bordeaux v klidu kope pražskou I. A třídu. Modrým Mauriciem fotbalové sbírky je bezpochyby dres české reprezentace s nápisem We Are The Champions. Hráči si ho měli obléci v případě, že by ve finále EURO 1996 porazili Německo.

„Jenže my finále prohráli, tak z toho nebylo nic a kustodi dresy dali zpátky do krabic. No, zmínka o krabicích v těchto dnech zní trochu divně, tak spíš řeknu, že do tašek," usmívá se Šmicer.

Pro něj osobně je nejcennější dres Liverpoolu, v němž vyhrál Ligu mistrů v roce 2005. „Byl to můj poslední zápas za Liverpool, nechal jsem si ho podepsat od všech osmnácti spoluhráčů, kteří si šli pro medaili."

„Šmíca" k výstavě svolil až po delším naléhání jejího kurátora Milana Šimáčka z agentury CCL. „Český fotbal nemá své muzeum. A jelikož výstavba národního stadiónu je v nedohlednu, tady máme pro vybudování muzea dobrý základ," nabízí Šimáček Chaberský dvůr strahovskému vedení fotbalové asociace.

Pražští rivalové si dresy nemění

Sám Šmicer zase doufá, že obměkčí svou manželku Pavlínu. „Snad uzná, že takhle vystavené dresy vypadají pěkně a nemusím je mít zašité na půdě." Dresů nasbíral přes dvě stovky, musel tedy vybírat ty nejcennější a nejzajímavější.

Jeden exemplář ovšem v expozici evidentně chybí. Rudý sparťanský. „Ne že bych proti němu něco měl, ale sparťané se slávisty si dresy prostě nemění. Alespoň jsem si nikdy nevšiml, že by do toho někdo šel," usmívá se. I v tom se rivalita pražských „S" projevuje...

Pro veřejnost začíná výstava v Dolních Chabrech, kde Šmicer bydlí, symbolicky v sobotu, kdy se hraje v Mnichově finále Ligy mistrů mezi Bayernem a Čechovou Chelsea. Potrvá pak až do soboty 1. července. „To je zase na programu finále mistrovství Evropy, ve kterém se v Kyjevě střetne Česká republika s dosud neznámým soupeřem," chechtá se Šimáček.

Výstava bude otevřena každá den kromě neděle. Spojení je autobusy 162 a 169 od metra Kobylisy do stanice Osecká. Více informací na adrese www.ccl.cz/smicer.

Reklama