Hlavní obsah

Rosický je před EURO ve skvělé náladě: Moje nejlepší sezóna v Arsenalu, jsem nadšený

Praha

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický dorazil v noci na úterý za spoluhráči na soustředění před ME 2012. I přes drobné zdravotní problémy před blížícím se šampionátem rozdává úsměvy. Sezóna v Arsenalu se mu totiž náramně vydařila. Teď doufá, že mu pohoda vydrží i pro turnaj v Polsku a na Ukrajině.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Rosický na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

V jakém rozpoložení jste po sezóně, v které jste s Arsenalem vybojovali třetí místo v Premier league, a vy jste hlavně v průběhu jara zářil?

Myslím, že za sebou mám nejlepší sezónu v Arsenalu. Byla velmi dobrá. Zařadil jsem se zpátky do základní sestavy, takže jsem skutečně nadšený. A říkám to s vědomím, že jsme nic nevyhráli. Měli jsme od začátku ročníku velké starosti. Po pěti kolech jsme byli sedmnáctí. Je fantastické, jak vysoko jsme po nevydařeném startu skončili.

Předčila vaše minulá sezóna i působení v Dortmundu, s kterým jste před lety vyhrál německý pohár?

To bylo něco jiného. Tehdy jsme v Německu prožili fantastický ročník. Zvrátit sezónu stejným způsobem, jako se podařilo nám, je v Anglii ohromně náročné. Vždyť třeba Chelsea skončila šestá, Tottenham a Newcastle se zařadily mezi špičku, Liverpool skončil osmý. Liga má neuvěřitelnou kvalitu.

Proč trvalo tak dlouho, než se Arsenal dostal do obrátek a byl schopný konkurovat nejlepším týmům v Anglii?

Hodně pozdě odešli Fabregas a Nasri, kteří pro nás byli důležití. A noví hráči přišli týden před koncem přestupního termínu. Tým si musel sednout, zvyknout si na sebe. Ale když si vše sedlo, hráli jsme velmi dobrý fotbal. Máme na co navazovat.

Hodně se rozebírá možnost odchodu van Persieho, který je pro vás klíčovým hráčem. Šlo by o velkou ránu pro ambice Arsenalu?

Náš klub má skvělé hráče a je logické, že je o ně zájem. Zvláště o Robina, jenž dal velké množství gólů a jeho podíl na našich výkonech i konečném umístění byl obrovský. Strašně by nám chyběl a já osobně doufám, že zůstane.

I přes bídný start jste si vybojovali právo účasti v Lize mistrů. Můžete napodobit Petra Čecha, který s Chelsea letos soutěž ovládl?

Moc bych si to přál. Je snem každého hráče si tak velký zápas zahrát. Druhá polovina sezóny byla v našem podání výborná. Dokázali jsme porážet velké týmy jako Manchester City, Liverpool či Tottenham, s Chelsea jsme remizovali. Současný Arsenal v sobě má něco silného. A když se vhodně doplní, pak můžeme pomýšlet i na finále Ligy mistrů.

Jak moc se vám letošní finále mezi Chelsea a Bayernem zamlouvalo?

Petru Čechovi jsem vítězství moc přál. Za výkony, které předváděl, si triumf zasloužil. Má na úspěchu obrovský podíl. Nejen z pohledu finále, ale i třeba semifinále s Barcelonou. Hned jsem mu blahopřál. Zápas samotný byl přesně podle mého očekávání, kdy Bayern hrál a Chelsea se k vítězství probránila.

Brankáře reprezentace a jeho výkonnost jste zmínil. Stačil jste v průběhu jara před blížícím se šampionátem pozorovat i výkonnost ostatních spoluhráčů z národního mužstva?

Snažil jsem se kluky sledovat celou sezónu kluky. Ale není příliš směrodatné, jak moc byli vytížení nebo zda se jim extrémně dařilo či nedařilo. Důležité je, aby byli všichni zdraví. Protože kolikrát stačí, když přijdete do jiného systému, změníte prostředí, a pookřejete.

Chystáte se už na třetí mistrovství Evropy, přičemž minulé v Rakousku a Švýcarsku jste musel oželet kvůli zranění. Jaká jsou vaše očekávání?

Veliká! Chceme uspět, což znamená projít ze skupiny do vyřazovací fáze. Poté se pokusíme prokousat co nejdále. Ale takový cíl jsme měli vždy.

Máte v nohách čtyřicet šest zápasů, Petr Čech jich odehrál ještě o patnáct více. Obdobnou porci mají i další hráči. Jak moc se projeví na výkonech všech týmů únava?

Osobně jsem byl po sezóně vyřízený hodně. I zranění lýtka bylo do jisté míry odrazem únavy, problémů s patou a skutečnosti, že jsem prakticky netrénoval. Ale v Bad Waltersdorfu si dostatečně odpočinu. Jsem domluvený s trenérem Bílkem, že budu mít volnější program. A stejně tak kluci, jejich zápasový kalendář byl podobně náročný. Únava bude pro šampionát jedním z rozhodujících faktorů. Jde o záležitost, která se promítá do každého velkého turnaje. Někteří hráči odehrají strašné množství zápasů. Není to snadné. Ale myslím, že český tým by nemusel být až tolik poškozen.

Reklama