Hlavní obsah

S Advocaatem na lavičce chtějí Rusové po letech zaútočit na titul

Praha

Ruská fotbalová reprezentace si klade vysoké cíle: po dvaapadesáti letech chce titul. A získat ho v sousední Ukrajině by navíc bylo velmi pikantní a politicky cenné, alespoň taková je podle ruských médií i představa dvou nejvyšších představitelů země. Zopakovat semifinále z minulého evropského šampionátu by bylo bráno jako neúspěch.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér ruské fotbalové reprezentace Dick Advocaat

Článek

Dovést k metám nejvyšším je má nizozemský trenér Dick Advocaat. „Máme kvalitní mužstvo a musíme si logicky klást vysoké cíle, ale nelze to udělat kategoricky. Zkušenost říká, že když se něco musí, tak se to většinou nepovede," citují ruská média nizozemského kouče. „Naše skupina je na první pohled hratelná, ale zároveň hodně nevyzpytatelná," dodal trenér, který už oznámil, že u ruské reprezentace po šampionátu končí.

Kvalifikaci na EURO sice rozehráli výborně, zvítězili v Makedonii a Irsku, ale domácí prohra se Slováky je pořádně zpražila. Do konce už si dovolili jen remízy s Arménií a doma s Iry. S Andorrou neměli problém a výhrou na Slovensku si prakticky zajistili přímý postup.

Ve výběru jsou jen dva krajánci

Ruská reprezentace se opírá o hráče, kteří působí v domácí nejvyšší soutěži – milionářské kluby nabízejí mnohdy větší peníze než některé renomované západní. Do Petrohradu se tak vrátil z nepříliš povedeného angažmá v Arsenalu excelentní útočník Andrej Aršavin, který dostal od Advocaata kapitánskou pásku. Krajánci jsou v nominaci na EURO jen dva: záložník Marat Izmajlov ze Sportingu Lisabon, který se vrací do národního týmu po šesti letech, a útočník Pavel Pogrebňak z Fulhamu.

Do nominace se naopak nevešel záložník Dinar Biljaletdinov ze Spartaku Moskva. Kvůli problémům s kyčlí se musel účasti na šampionátu vzdát obránce CSKA Moskva Vasilij Berezuckij. „Potíže jsou větší, než jsem čekal. Na šampionát bych se nestihl včas a dobře připravit, takže nemá smysl, abych zabíral místo zdravému hráči," konstatoval smutně zkušený obránce, který má na kontě přes šedesát startů v národním dresu.

V hotelu možná nebudou mít klid

A aby těch potíží neměli Rusové málo, ozvala se polská strana s varováním, že si pro pobyt na šampionátu minimálně ve skupině vybrala nevhodné místo. Luxusní hotel Bristol sousedí ve Varšavě s prezidentským palácem, který je místem častých demonstrací. „Mohlo by se stát, že nebudou mít potřebný klid," vysvětlil šéf polského Úřadu pro národní bezpečnost Stanislav Koziej.

Přes všechny potíže patří Rusové nejen k favoritům skupiny A, v níž budou prvním soupeřem českého týmu už 8. června ve Vratislavi. Advocaat disponuje vyrovnaným a velmi zkušeným týmem. Nejčastěji hrají v rozestavení 4 – 3 – 3, protože jejich největší síla je v ofenzivě. Rychlým přenášením hry a kombinací dokážou rozvracet i semknuté obranné bloky.

Jejich slabinou je ale hra pod tlakem, což se sice nepovede každému soupeři, ale když už je zatlačí k jejich šestnáctce nebo udělá bleskový výpad, bývá ruská defenziva zranitelná. I zadáci se totiž zapojují podle nizozemských zvyklostí do ofenzívy, ale problém jim dělává rychlý návrat zpět. V tom může být šance Bílkova výběru. S Rusy se český tým naposledy utkal naposledy ve skupině na EURO 1996, kde zápas skončil remízou 3:3.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články