Hlavní obsah

Aršavin věří, že na EURO chytí druhý dech

Praha

Útočník nebo ofenzivní záložník Andrej Sergejevič Aršavin rozhodně není se 172 cm hrotovým útočníkem a bijcem, který by rozvracel obrany soupeře a údery ze vzduchu ničil soupeře. Jeho předností je rychlost, vynikající míčová technika, režisérské schopnosti a hlavně instinkt, díky němuž se dokáže dostat do šance. V mírné nadsázce jej zahraniční média nazývají ruským Messim.

Článek

Koncem května oslaví třicátiny, ale rozhodně nepřemýšlí o tom, že se blíží konec jeho kariéry. „Věřím, že na šampionátu chytím druhý dech. Nevylučuji, že bych si ještě jednou vyzkoušel nějaké zahraniční angažmá. Arsenal byl krásnou zkušeností, ale přiznám se, že jsem od těch tří roků čekal víc. Nedostával jsem tolik příležitostí, kolik bych si představoval, i když jsem se adaptoval poměrně rychle," posteskl si Aršavin.

„V tomto klubu není rozhodující, jestli se vám střelecky daří. Nepřišel jsem jako hvězda první velikosti, jen ty totiž mají u kouče Wengera pevné místo v sestavě. Přivítal jsem proto hostování zpátky v Petrohradu. Otázku návratu nebo přestupu budeme řešit po šampionátu," dodal.

Jeho kvality opěvoval už trenér Vlastimil Petržela v Petrohradu. V roce 2008 byl Aršavin jedním z hlavních tahounů týmu, který vyhrál Evropskou ligu. Výborně zahrál i na ME, kde se stal jednou z jeho hvězd. V lednu 2009 ho koupil Arsenal a Aršavin se stal senzací, když v prvních dvanácti zápasech nastřílel šest branek.

„Aršavin je velmi kvalitní ofenzivní fotbalista. Výborně se hodí do kombinace a umí na sebe vzít odpovědnost při zakončení. Když jsme hráli vedle sebe, dokázali jsme si vyhovět," ohodnotil stručně svého bývalého spoluhráče Tomáš Rosický, který v něm vidí jednoho z nejnebezpečnějších hráčů ruského výběru.

Také Aršavin je velkým optimistou ohledně nadějí ruské reprezentace. „Máme mužstvo, které je schopné porazit kohokoliv, a nejednou jsme to už dokázali. Velmi důležitý pro nás bude vstup do turnaje. Tým, aby optimálně fungoval, potřebuje dobře nastartovat, dostat se do pohody a pak dokáže cokoli. Naše skupina je nevyzpytatelná, ale nepostoupit z ní by byl velký neúspěch," řekl Aršavin ruským médiím.

Reklama

Související témata: