Hlavní obsah

Smál se srovnáním s Nedvědem. V Itálii ani Anglii neuspěl, proto chce druhou šanci

Radek MalinaPrávo

Ač levý obránce, zastínil všechny spoluhráče. David Limberský v sestavě fotbalové Plzně v průběhu jara vysoko čněl nad ostatními. S přibývajícími zápasy rostlo jeho sebevědomí. Místo v kádru reprezentace pro mistrovství Evropy bylo jen logickým vyvrcholením jeho skvělé formy. S blížícím se startem šampionátu nepropadá žádné nervozitě, ač má s národním výběrem na nejvyšší úrovni minimum zkušeností. „Kdo se bojí, nemá na hřišti co dělat,“ říká osmadvacetiletý borec.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Plzeňák David Limberský vede nároďák směrem na Irsko.

Článek

Přestože jste s Plzní nakonec titul neobhájili, vy sám určitě můžete být s minulými měsíci spokojený na sto procent. Cítíte se v životní formě?

Prožil jsem sezónu snů. V posledním zápase jsme byli dvakrát pět centimetrů od titulu, který by byl z říše pohádek. Ale i tak jsme prožili fantastickou sezónu. A všichni si ji moc užili.

Vidíte konkrétní okamžik, od něhož jste se odrazil k současné výkonnosti?

Cítím se dobře už tři roky. Hrajeme s Plzní kvalitní fotbal. Věřil jsem, že půjdeme nahoru po příchodu trenéra Vrby, což se potvrdilo. A stejně tak jsem byl přesvědčený v loňské kvalifikaci o Ligu mistrů, že uspějeme. Sice jsme byli v posledním předkole s Kodaní outsideři, ale úspěch nás nakopnul. A já si výkonnost udržel. Navíc jsem poprvé v kariéře nevynechal v sezóně utkání kvůli trestu za žluté karty, takže jsem fakt spokojený.

Před dvanácti měsíci jste přitom říkal, že Ligu mistrů berete jako metu pro týmový úspěch a osobní štěstí už v soutěži hledat nemíníte. Byl jste přesvědčený, že na velký přestup už jste starý. Vidíte situaci nyní stejně?

Vše se hodně změnilo (směje se)... Tehdy jsem netušil, co dokážeme s Plzní. Myslel jsem to tak, že v klubu jsou mladší a perspektivnější hráči pro skauty, ale teď... Ještě jednou bych si chtěl zahraniční angažmá zkusit. V minulosti jsem dvakrát neuspěl. Pokud bych jednou něčeho v kariéře litoval, pak právě nezdaru při štacích v cizině.

Působil jste v italské Modeně a posléze v anglickém Tottenhamu. Proč tehdejší angažmá nevyšla?

Šel jsem ven v devatenácti letech, měl pět startů v lize. Manažeři mě na přestup utáhli. Nebyl jsem na italskou ligu připravený. Vyčítám si, že jsem měl jisté věci udělat jinak. Na druhou stranu jsem prostě dostal nabídku z Itálie a bylo jen na mně, jestli ji přijmu. Musel jsem plavat a nezvládl to.

Co byste s odstupem let udělal jinak?

Neodešel bych tak mladý. Jako vzor bych použil bývalého plzeňského spoluhráče Petra Jiráčka. Měl jsem se vykopat v české lize. Unáhlil jsem se.

Po mistrovství světa do dvaceti let v roce 2003 v Dubaji vás však experti vynášeli do nebes. Tudíž asi se těžko divit, že jste vábení z Apeninského poloostrova neodolal.

Jenže jsem byl vážně příliš mladý a nezkušený, abych to zvládnul. Tehdy na šampionátu vstřelil český tým dva góly, přičemž oba jsem zaznamenal já. Za branku do sítě Brazílie mě přirovnávali k Pavlu Nedvědovi, což mi přišlo k smíchu. Četl jsem o sobě, že jsem druhý Nedvěd (směje se). Stavět vedle sebe mě a ikonu světového fotbalu.... Však jsem později dané porovnání dostal několikrát pořádně sežrat.

Proč jste se po šampionátu dvacetiletých neprosadil více?

Neustále jsem se přesouval z klubu do klubu, chodil po hostováních a cestoval po světě. A s Plzní jsme před lety pendlovali mezi první a druhou ligou. Rozhodně jsem nebyl v top formě. Až poslední čtyři sezóny se vše ustálilo. A doufám, že si nynější výkonnost udržím.

Stane se tak v Plzni? Nebo přeci jen ještě jednou zkusíte štěstí za hranicemi?

Vhodnější doba na přestup už nebude. Buď odejdu nyní, nebo nikdy. Na druhou stranu mám připravenou v Plzni novou smlouvu. Na české podmínky nadstandardní. A vedení naznačilo, že mě neuvolní. Dokonce už nějaké nabídky smetlo ze stolu. Tak uvidíme po šampionátu, jak vše dopadne.

Reklama

Související témata: