Hlavní obsah

EURO mi může otevřít dveře do zahraničí, uvědomuje si obránce Gebre Selassie

Karel FeltSport.czPrávo

Má za sebou nejlepší sezónu. V pětadvaceti letech je liberecký Theodor Gebre Selassie, syn české matky a etiopského otce, hodnocen jako nejlepší obránce v Gambrinus lize. Vybojoval si pevné místo v sestavě reprezentace a uvědomuje si, že by mu kvalitní výkony na evropském šampionátu mohly otevřít dveře do zahraničí. „Říkám si, že přišel můj čas, abych to zkusil venku a EURO je dobrá příležitost na sebe upozornit. Rozhodně ale nespěchám, nemusím odejít za každou cenu a kamkoliv,“ řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Theodor Gebre Selassie na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

Na sraz národního mužstva dorazil po libereckých oslavách titulu. „Byly velkolepé, odpovídající úspěchu. Snažil jsem se všechno si pamatovat, takže jsem slavil střídměji. Mám na to moc hezké vzpomínky. Po posledním utkání s Plzní jsem byl vylosován na doping, takže jsem asi o půlhodinu bezprostředních oslav v kabině přišel,“ říkal s úsměvem.

Problém, rychle se přeorientovat na novou výzvu, prý neměl... „Opravdu ne, neslavil jsem čtyři dny jako ostatní kluci. Skončil jsem nedělní společnou večeří. Těch největších akcí jsem se nezúčastnil. Trochu jsem mezi tím i trénoval. Nebylo těžké si všechno v hlavě srovnat a začít přemýšlet o té nové výzvě. S tím nemám problém. Umím se psychicky rychle přeorientovat. Navíc po zisku titulu je to i mnohem příjemnější,“ říkal s úsměvem.

V sestavě i Pat a Mat

Týdenní soustředění v Rakousku si pochvaloval. „Na týdenní přípravu byl Bad Waltersdorf perfektním místem. Tréninky jsme měli převážně s míčem, což je vždycky příjemnější. Dostali jsme se i z únavy po lize. Celou dobu jsme byli v pohodě, žádná ponorková nemoc nepřišla, délka soustředění byla ideální,“ pravil.

Gebre Selassie je pohodář, dobrou náladu jako by nikdy neztrácel a nezkazí žádnou legraci. I jeho však překvapilo, když se v sestavě před oficiálním fotografováním objevila v dresech populární dvojice nešikovných kutilů - Pat a Mat. „V prvních chvíli jsem koukal, když s námi u hotelu nastoupili do autobusu, tedy přinesli je tam gólmani Honza Laštůvka s Jardou Drobným. Ale jedou s námi i na EURO. Vzali jsme je do mančaftu,“ smál se.

Půjde tam, kde dostane šanci

V hlavě už má blížící se EURO. „Na soustředění si pochopitelně uvědomujete šampionát každým dnem, ale žádnou nervozitu necítím. To pravé přijde až v Polsku. V Rakousku jsem si spíš uvědomoval, že mám velké štěstí, připravovat se mistrovství Evropy, o čemž mnoho dobrých fotbalistů jen sní,“ přiznal s tím, že by případný úspěch vyšperkoval už tak dobrou sezónu.

A zároveň by mohl doširoka otevřít dveře k přestupu do kvalitního zahraničního klubu. „Říkám si, že přišel můj čas. Na Štědrý den mi bude šestadvacet let. Vydařené EURO mi skutečně může pomoct k přestupu do dobrého klubu, ale to teprve uvidí,“ zůstává nohama na zemi.

Nemá prý ani vysněnou zemi, kde by chtěl hrát. „Dobře si uvědomuji, že není doba, aby si hráč vybíral. Na druhou stranu bych šel jen do kvalitního klubu, kde by mě chtěl trenér, abych dostal šanci hrát. Nemusím odcházet za každou cenu. Zejména, když bude Liberec hrát v kvalifikaci Ligy mistrů,“ konstatoval Theodor Gebre Selassie.

Reklama

Související témata: