Hlavní obsah

VIDEO: Kadlec nafasoval kopačky pro kanonýry, teď ještě trumfnout tátu

Praha

Mohl by si zahrát na muže se železnou maskou. A nejen proto, že kvůli operaci nosu zatím trénuje a nastupuje s maskou na obličeji. Michal Kadlec byl v kvalifikaci také železným mužem fotbalové reprezentace. Jako jediný nastoupil ve všech deseti zápasech a odehrál je celé, takže žádnou z 900 minut cestou na EURO 2012 nevynechal. A ač obránce, se čtyřmi góly byl také nejlepším střelcem nároďáku.

Michal Kadlec pózuje s kopačkamiVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Obránce Kadlec už se jednou jako kanonýr v historii evropských šampionátů zaskvěl. Bylo to 26. června 1996, semifinále v Manchesteru s Francií skončilo bez branek a dospělo do penaltového rozstřelu. V šesté sérii Kouba chytil pokus Pédrose a vše měl na noze český střelec. Kadlec nezaváhal a Old Trafford byl svědkem senzačního postupu Uhrinova týmu do finále.

Michalovi bylo tenkrát jedenáct let a kopal za mládežnický tým Kaiserslauternu. Rozhodující penaltu tehdy proměnil táta Miroslav – a syn teď stojí před výzvou, aby otce na EURO 2012 překonal.

„To bych ale musel kopat penaltu ve finále! Vlastně proč ne..." směje se levý obránce Leverkusenu, s nímž kouč Bílek na turnaji počítá jako se stoperem.

Ne náhodou Kadlec pro šampionát nafasoval kopačky z kolekce „Nike Clash Collection", v nichž se představí takoví kanonýři, jakými jsou Cristiano Ronaldo či Wayne Rooney.

Jako penaltový specialista české reprezentace na ně má Kadlec nárok. Hlavně ve Skotsku prokázal železné nervy. Šel kopat v 90. minutě za stavu 2:1 pro domácí – a pokutový kop proměnil, čímž se postaral o nejdůležitější trefu celé kvalifikace. Další dvě penalty pak využil v Litvě.

„Je to na trenérovi, koho určí. Každá penalta je těžká, musí se nejdřív proměnit. Příkladů z nedávné doby je dost – proti Petru Čechovi v Lize mistrů neuspěli Messi či Robben," poukazuje český specialista. „Ve Skotsku se za takového stavu na penaltu nikomu moc nechtělo. V přáteláku s Ukrajinou a v Litvě už mi to zůstalo."

Trenér Bílek věří, že jeho tým postoupí ze skupiny a ve čtvrtfinále vyřadí Německo. To by byl i pro krajánka z bundesligy ideální scénář. „No jéje, takový bych bral všema deseti! Už když jsem se v Leverkusenu loučil, tak jsem kabinu popíchl, ať ve čtvrtfinále fandí nám... Vyřadit Němce, to bych se pak do klubu mohl vracet úplně v klidu," usmívá se Kadlec.

Střelci českého týmu v kvalifikaci:
4 – M. Kadlec, 2 – Plašil, Rezek, 1 – Hubník, Sivok, Baroš, Jiráček, Necid, Pilař, V. Kadlec.
Nejvíc odehraných minut:
900 – M. Kadlec, 810 – Čech, 809 – Plašil, 803 – Rosický, 786 – Hubník, 630 – Sivok, 609 – Hübschman, 500 – Pospěch.

Reklama