Hlavní obsah

Češi půjdou na Izrael bez Rosického a Čecha, kapitánem bude Baroš

Bad Waltersdorf

Sedm hráčů zůstane mimo hru v sobotním předposledním testu české fotbalové reprezentace před odjezdem na mistrovství Evropy 2012. Tým Michala Bílka nastoupí proti národnímu mužstvu Izraele v Hartbergu, který je jen pár kilometrů od lázeňského městečka Bad Waltersdorf, kde je český výběr na soustředění před šampionátem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

„Jen na tribuně budou brankáři Petr Čech a Tomáš Grigar, obránce Michal Kadlec, záložníci Jaroslav Plašil, Jan Rezek a Tomáš Rosický, z útočníků bude mimo hru Tomáš Pekhart,“ nedělal tajnosti Michal Bílek před pátečním odpoledním tréninkem českého elitního výběru v Bad Waltersdorfu.

„Můžeme střídat jenom šestkrát, hráčů máme pětadvacet. Kadlec dostal v průběhu týdne ránu do zlomeného nosu, a tak nechceme riskovat, aby se jeho stav ještě zhoršil. Petr Čech ještě minulý víkend odehrál ostré soutěžní utkání stejně jako Jaroslav Plašil. Dvojice Pekhart-Rezek zdravotní problém nemá, ale chci vidět ve hře Rajtorala, Suchého a další hráče, kteří v reprezentaci zatím neodehráli tolik minut,“ vysvětloval Michal Bílek.

Samostatnou kapitolou je pak Tomáš Rosický, jenž léčí zraněný lýtkový sval. „Poprvé jsem v průběhu pátečního dopoledne běhal. Stav zraněné nohy se zlepšuje, postupně si budu v tréninku přidávat. Do přípravy s mužstvem se zapojím co nejdříve. Byli bychom hloupí, kdybychom riskovali,“ prohlásil záložník londýnského Arsenalu a kapitán fotbalové reprezentace. „Do prvního zápasu šampionátu zbývá čtrnáct dnů, což je dost dlouhá doba, aby se Tomáš doléčil,“ neprojevil žádné obavy nad stavem klíčového muže sestavy Bílek.

Pásku místo Rosického natáhne na ruku v sobotním utkání při absenci Petra Čecha útočník Milan Baroš. Kapitánem bude poprvé. „Určil jsem ho já,“ řekl Bílek. „Máme za Milana radost, že ho čeká premiéra v této roli a určitě bude muset něco zaplatit do týmové kasy,“ smál se Rosický.

Izrael bude zítra večer (ve 20.15 hodin, vysílá Sport 1) předposlední možností otestovat sílu a aktuální formu českého výběru před vstupem do šampionátu proti Rusku (8. června). „Přál bych si, aby i v nekompletní sestavě náš tým uspěl a navázal na výkony z minulých zápasů, kdy jsme hráli kombinačně. Chceme být efektivní v útoku, dobře kombinovat a nedopouštět se zbytečných ztrát míče,“ vykládal Bílek. „Ač naše složení nebude nejsilnější, je výsledek důležitý pro sebedůvěru. Pokud se zápas povede, přináší pozitivní efekt,“ doplnil trenér reprezentace.

Do branky pošle Jaroslava Drobného, který v závěru jara laboroval se zraněním. „Je připravený absolvovat celý zápas,“ ujistil Bílek. Post Rosického zaujme plzeňský záložník Daniel Kolář. „Nejde o žádnou zkoušku. Dan je prostě další variantou na místo podhrotového hráče. Zaujal Tomášovo místo už v kvalifikaci v Litvě,“ připomínal Bílek, že nejde o žádnou taktickou variantu látanou na poslední chvíli.

Národní mužstvo absolvuje ještě v průběhu sobotního dopoledne jeden trénink. Po večerním utkání v Hartbergu se vrací do patnáct kilometrů vzdáleného Bad Waltersdorfu, kde hráči absolvují v průběhu neděle regenerační trénink, budou plnit reklamní povinnosti vůči sponzorům a odpoledne odletí z Grazu do Prahy.

Reklama