Hlavní obsah

Bílkova sestava není nejsilnější, ale úkol je jasný: Úspěch je důležitý kvůli sebevědomí

Bad Waltersdorf

Rozdával úsměvy. Před vyvrcholením tréninkového kempu v rakouském Bad Waltersdorfu v podobě sobotního přátelského utkání (20.15 hodin, vysílá Sport 1) proti izraelské reprezentaci byl trenér českého národního mužstva Michal Bílek dobře naladěný. „Soustředění proběhlo výborně,“ lebedil si pár hodin před výkopem předposledního testu národního mužstva chystajícího se na ME v Polsku a na Ukrajině.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek.

Článek

Jak moc limituje vaše plány skutečnost, že pět hráčů předpokládané základní sestavy pro zahajovací duel šampionátu zůstane večer proti Izraelcům mimo hru?

Nevadí mi, že někteří kluci nemohou hrát. Naší prioritou je, aby byli všichni fit za týden pro zápas s Maďarskem, který je pro nás tím top testem. Až v pátek v Praze hodláme nastoupit v nejsilnější sestavě.

Včetně Tomáše Rosického, který léčí zraněný lýtkový sval?

Do prvního zápasu na mistrovství Evropy proti Rusku zbývá třináct dnů, což je dost dlouhá doba, aby byl Tomáš v pořádku.

Nebojíte se možnosti dalšího zranění některého z hráčů? Nabádal jste svěřence, aby hráli sobotní večerní zápas opatrněji?

Před středečním utkáním s amatérským výběrem Bad Waltersdorfu jsme po soupeři žádali, aby hrál čistě a nechodil do našich hráčů zbytečně agresivně. Ale v sobotu večer nás čeká klasické mezistátní utkání, v němž nemůže být o nějakém šetření řeč. Jde o zápas, v němž nikdo nic nevypustí.

Prozradíte, na co se v souboji s Izraelci hodláte zaměřit?

Chceme navázat na minulé duely, kdy byla naše kombinace na solidní úrovni. Snahou bude dávat míče rychle od nohy a být efektivní v útoku. Ve středu proti amatérům z Bad Waltersdorfu jsme sice vstřelili hodně gólů, ale měli jsme příliš laciné ztráty balónu, a pak nás stálo zbytečně moc sil získat míč do své moci.

Připravovali jste se na soupeře speciálně a studovali jeho hru?

Ne, protože důležité je, jak budeme hrát my. Hodláme se koncentrovat jen na náš výkon. Jde o naši přípravu pro šampionát. I proto už budeme hrát v našem klasickém rozestavení s jedním hrotovým útočníkem.

Má hodně velký význam i konečný výsledek nebo hodláte maximálně upřednostnit otestování herních variant?

Každé mezistátní utkání má důležitost. Chceme uspět, přestože nejdeme do utkání v nejsilnější sestavě. Ale každé vítězství je pozitivní pro sebedůvěru, která jde následně nahoru. Výkonnost rovněž. Každý povedený zápas je impulsem a přináší efekt do další práce.

Jak moc jste s týdenním tréninkovým kempem v Bad Waltersdorfu spokojený?

Soustředění bylo výborné! V úvodu sice pršelo, ale měli jsme veškerý komfort podle našich představ a požadavků. Hráči podstoupili testy, jejich výsledky jsou v pořádku. V některých trénincích bylo na klucích patrné, že jsou unavení a trochu ztahaní, ale ještě zbývá čtrnáct dnů, abychom vše vyladili.

Reklama