Hlavní obsah

Nejezděte na EURO, vrátíte se v rakvi, varuje anglické fanoušky Campbell

Londýn

V Anglii sílí obavy z rasismu a násilí v hostitelských zemích nadcházejícího mistrovství Evropy ve fotbale. Bývalý anglický reprezentant Sol Campbell dokonce vyzval fanoušky Albionu, aby svůj tým nepodporovali přímo v dějišti šampionátu, ale pouze doma u televize.

Foto: Darren Staples, Reuters

Theo Walcott na tréninku anglické reprezentace

Článek
Fotogalerie

Campbellovi, který za národní tým Anglie odehrát 73 zápasů, se nelíbí, v jaké sociální situaci se Polsko s Ukrajinou nachází. Poláci mají na Britských ostrovech špatnou pověst, zejména fotbaloví fanoušci jsou prý násilníci, mezi nimiž je mnoho pravicových radikálů. Ohledně Ukrajiny se zase často hovoří v souvislosti s ožehavým problémem uvěznění bývalé političky Julie Tymošenkové, kvůli němuž už šampionát hodlá bojkotovat velké množství známých osobností.

„Zůstaňte doma, dívejte se (na mistrovství Evropy) v televizi. Neriskujte, protože byste se mohli také vrátit v rakvi," zvolil pro BBC Campbell nezvykle ostrá slova.

Někdejší hvězda Arsenalu a Tottenhamu odsuzuje volbu UEFA, která dějiště evropského šampionátu zvolila. „Zmýlili se, protože co teď mohou říct, když turnaj provází problémy tohoto druhu. Dokud neuvidíme (u těchto zemí) radikální zlepšení, neměly by tyto velké akce získávat," prohlásil sedmatřicetiletý hráč.

Strach z možného rasistického útoku vyjádřili už i další hráči černé pleti Theo Walcott a Alex Oxlade-Chamberlain. Ale UEFA své rozhodnutí brání, prý se snaží dát hostitelským zemím možnost k „boji proti společenským problémům".

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články