Hlavní obsah

Kouč Poláků vylíčil Slováky jako řezníky. Padali jako hrušky, směje se mu Bakoš

Válka slov uzavřela přípravný duel v rakouském Klagenfurtu. Fotbalisté Polska tam o víkendu porazili Slovensko 1:0. „Když jsem viděl, jak Slováci hrají, měl jsem celou dobu strach o zdraví hráčů,“ láteřil Franciszek Smuda, trenér jednoho ze soupeřů českého týmu v základní skupině EURO 2012. „Poláci padali jako hrušky a rozhodčí to pískal,“ kroutí hlavou slovenský útočník Marek Bakoš.

Foto: Milan Malíček, Právo

To snad nemyslí vážně, diví se Marek Bakoš výrokům polského kouče.

Článek

Vylíčil soupeře jako řezníky, s nimiž není radno hrát. „Byl to nejhorší zápas v mém životě. Ne proto, že bychom hráli ve druhém poločase hůř, ale kvůli tomu, že jsem měl celou dobu strach o zdraví hráčů. Když jsem viděl několik zákroků Slováků, tak jsem měl na lavičce obrovské nervy. Naštěstí už je to za námi," kabonil se polský kouč Franciszek Smuda.

Slováci nad jeho kritikou jen kroutí hlavou. „Po utkání jsme se tomu výroku museli zasmát. Poláci padali jako hrušky a rozhodčí to pískal. Chápu, že se báli o zranění před šampionátem, ale tohle bylo až příliš okaté," říká plzeňský útočník Marek Bakoš v rozhovoru pro klubový web.

„Nic zákeřného se vážně nedělo. Hráli jsme tvrdý, ale férový fotbal," ujišťuje kanonýr Viktorie.

Dejte si pozor na Poláky z Dortmundu, radí

Slováci nemuseli prohrát, ale doplatili na bídnou koncovku. „Poláci měli především v první půli více ze hry, byli častěji na míči. Ve druhé půli jsme ale začali lépe napadat a přišly také šance. Sám jsem měl dvě zajímavé možnosti, ale střelecká smůla ze závěru sezóny se mě bohužel pořád drží," straší devětadvacetiletého útočníka ještě dnes neproměněná tutovka z rozhodujícího duelu Gambrinus ligy v Liberci.

Bakoš teď může české reprezentaci dát recept, jak na Poláky vyzrát. „Kluci si musí dát pozor na hru po stranách, právě po křídelní akci jsme inkasovali také my. Jeden bek centroval a druhý zakončoval. Zcela podle očekávání jsou nejnebezpečnějšími hráči Polska fotbalisté mistrovského Dortmundu. Pokud se podaří eliminovat jejich sílu, bude mít český tým určitě šance na úspěch."

Chválí Daridu a sám se chystá na Holanďany

Slovenský útočník bude na šampionátu držet palce českému týmu, v němž je osm jeho současných či bývalých spoluhráčů z Viktorie. „Je to vyznamenání pro celý klub. Jsem hrdý, že můžu být součástí takto úspěšného týmu a pevně věřím, že kluci prokážou svoji kvalitu také na evropském poli."

Dodatečná nominace mladíka Vladimíra Daridy ovšem Bakoše překvapila. „Nebudu lhát – nečekal jsem to a myslím, že i pro Vláďu to bylo velké překvapení. Pro něj je to obrovské vyznamenání, na druhou stranu jsem přesvědčen, že svým fotbalovým myšlením může českému týmu pomoci. Má šanci prokázat to, co o něm v Plzni víme již dlouho – že je přes své mládí výjimečným fotbalistou," chválí mladého spoluhráče.

Slováci se na šampionát neprobojovali. V dalším přípravném duelu se svěřenci trenéra Grigy představí ve středu v Rotterdamu proti domácím Nizozemcům. „Musíme obrátit list a soustředit se právě na Holanďany. V Rotterdamu na nás čeká úplně jiná atmosféra a především pak jedno z nejkvalitnějších mužstev Evropy. Přesto věřím, že výsledek bude pro nás lepší než v sobotu," doufá Bakoš.

Reklama