Hlavní obsah

Cestě ruských fanoušků na ME do Polska předcházejí obavy

Před cestou ruských fanoušků na fotbalové Euro do Polska panují na obou stranách obavy z incidentů a výtržností. Špatná pověst ultras z obou zemí v kombinaci s historickými křivdami může vytvořit třaskavou směs. Ta by mohla vybuchnout při vzájemném utkání obou reprezentací ve Varšavě 12. června, v den ruského svátku.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbaloví fanoušci

Článek

Oleje do ohně přilila zpráva, že prý návštěvníci hodlají Den Ruska slavit ve varšavských ulicích, a tak se místní policie chystá na nejhorší scénář. "Zprávu šíří jen polská média. Fanoušci ani úřady ji nepotvrzují," napsal vládní list Rossijskaja gazeta. Je ale faktem, že Rusové mají ve zvyku v den utkání na stadion pochodovat - a také mají čas až do 9. června, aby úřady o záměru uvědomili.

Polská policie mezitím vytipovala Brity a Rusy jako nejrizikovější skupiny. Ultras z východu se od ostrovanů liší tím, že prý ještě více nesnášejí policisty a ještě více se opíjejí. Špatnou pověst si Rusové vysloužili i výtržnostmi během pohárových utkání s polskými kluby.

Nevraživost je vzájemná, podle expertů se mezi ultras z obou zemí vede nevyhlášená válka o titul nejhorších rváčů ve východní Evropě. "Nemáme nic proti pranici, ale přeci jenom bychom rádi viděli i zápasy sborné. Když jsme naposledy jeli do Varšavy, tak na polské straně do vagonů vlítli rváči a zmlátili každého, kdo se jim nelíbil. Policisté přimhouřili oči, ale ve Varšavě nás sebrali - prý jsme se opili a porvali mezi sebou," postěžoval si v časopise Ogoňok nejmenovaný fanoušek moskevského Spartaku s nevyřízenými účty s příznivci varšavské Legie.

Jen ne triko s nápisem SSSR

Polské velvyslanectví v Moskvě také varovalo ruské návštěvníky, aby se v Polsku vystříhali sovětské symboliky, v Rusku dodnes populární. "Triko s nápisem SSSR si snad nikdo nenavleče," uvedla mluvčí ambasády a dodala, že znaky se srpem a kladivem jsou v Polsku zakázány.

Zlou krev nadělalo i nevyslyšené doporučení polské ministryně sportu Joanny Muchové, aby ruská reprezentace raději změnila hotel. Varšavský Bristol se totiž nachází hned vedle poutního místa přívrženců opozice, připomínajících si smrt polského prezidenta u ruského Smolenska v letecké katastrofě před dvěma lety. Ale její vůdce Jaroslaw Kaczyński vyzval k "příměří" během šampionátu a ujistil, že proti ruským fotbalistům nic nemá.

Autobusy jsou "veselejší"

"Nemyslím si, že by ruští fanoušci představovali nějakou zvláštní hrozbu. Za hranicemi Ruska se chovají klidně," uvedl polský premiér Donald Tusk. Smířlivým gestem se jeví i to, že Rusové, prý na naléhání diplomatů, se zřekli nápadu zřídit si "Ruský dům" ve varšavském Torvaru, kde se odehrávalo loučení s oběťmi smolenské katastrofy.

Ještě není jasné, kolik Rusů na fotbal do Polska přijede. Vladimir Putin v kampani před prezidentskými volbami slíbil fanouškům letenky zdarma, v praxi se však slib asi omezí jen na zvláštní lety Aeroflotu. Většina příznivců nejspíše přijede autobusy, protože jsou nejen levnější, ale i "veselejší"; dá se v nich nejen zdřímnout, ale i popít. Ve Varšavě by měli tábořit v jednom parku ve stanovém městečku pro 3000 hostů.

Sborná zahájí účinkování na Euru 8. června ve Vratislavi zápasem proti české reprezentaci.

Reklama

Související témata: