Hlavní obsah

VIDEO: Od Maďarů k Maďarům, jubilant Čech vyhlásil útok na Poborského rekord

Dotáhne se na Zdeňka Nehodu a před sebou bude mít už jen Jana Kollera, Pavla Nedvěda a především českého rekordmana Karla Poborského. Brankáře fotbalové reprezentace Petra Čecha čeká v pátek večer na Letné proti Maďarsku jubilejní 90. mezistátní zápas. Deset let poté, co si v utkání právě s Maďarskem připsal debut. Kdo ví, na jakém čísle se čerstvý třicátník zastaví...

Rozhovor s Petrem Čechem před zápasem s MaďarskemVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Generálka na EURO 2012 bude proti soupeři, který vám asi něco připomíná.

Je to tak. Na zápas s Maďarskem vzpomínám rád, protože proti němu začala moje reprezentační kariéra. Tehdy jsem odehrál 75 minut, než mě vystřídal Martin Vaniak. Pomohl jsem udržet čisté konto, vyhráli jsme 2:0. Snad to tak dopadne i tentokrát.

Před deseti lety to byl na turnaji v kyperské Larnace trochu zvláštní zápas.

Nebylo tam moc fotbalové prostředí. Přišlo asi 200 fanoušků. Věřím, že teď na Letné bude pořádná fotbalová atmosféra.

Co pro vás znamená jubilejní devadesátka?

Počet reprezentačních startů narůstá jen ve chvíli, kdy hrajete dobře, a trenér vás povolává. Takže si více než celkového počtu startů cením především toho, že mi trenéři deset let věřili.

Nejvíc startů za reprezentaci
118 – Poborský, 91 – Nedvěd, Koller, 90 – Nehoda, 89 – Čech, 88 – Baroš, 87 – Kuka, 85 – Rosický, 84 – Němec, 80 – Šmicer, 78 – Ujfaluši, Jankulovski, 75 – Masný, L. Novák, 74 – Lokvenc, 73 – Plánička, 70 – Plašil, 69 – Galásek, 67 – Dobiaš, 65 – Grygera, 64 – Kadlec st., 63 – Masopust, Viktor.

Český rekordman Karel Poborský zvládl 118 zápasů. Trumfnete ho?

Vzhledem k věku tu možnost je, Karel promine. Doufám, že se to povede, protože to by znamenalo, že se v národním týmu udržím co nejdéle. Chci co nejvíc startů, ale není to můj cíl, abych předhonil Karla a pak skončil.

Start šampionátu se rychle blíží. Co říkáte tomu, že čeští fanoušci podle průzkumů nároďáku na mistrovství Evropy nevěří?

Zvykli jsme si, nám se nevěří už posledních pár let... Bereme to tedy normálně. Je lepší cítit podporu okolí a vědět, že nás fanoušci poženou. Tak to ostatně na šampionátu bude, protože do Vratislavi za námi dorazí ti diváci, kteří patřičnou atmosféru vytvoří. Víme, že český příznivec je vždy pesimista, ale pak fandí, když o něco jde.

Čekáte generálku se vším všudy?

Je to poslední zápas před mistrovstvím, vstupné je sníženo na minimum, takže kdyby si fanoušci nenašli cestu na stadión teď, tak už nepřijdou nikdy. Věřím, že stadión bude plný a předstartovní horečka bude cítit i v hledišti.

Stačil jste si po náročné klubové sezóně s Chelsea odpočinout?

Před každým velkým turnajem je to stejné. Liga mistrů se nevyhrává každý rok, vlastně vůbec. Proto jsem si oslavy užil a pak měl program takový, abych formu naladil i na turnaj. Myslím, že to vyšlo dobře, příprava se povedla.

Reklama