Hlavní obsah

VIDEO: Vybrali jsme si den blbec, věří Čech, jehož Dzsudzsák nachytal jako kdysi Henry

Zažil hodně rozporuplný večer. Čeští fotbalisté se loučili s vlastními fanoušky ve vynikající atmosféře a brankář Petr Čech své 90. mezistátní utkání odchytal s kapitánskou páskou. Národní tým však v generálce na EURO 2012 prohrál na Letné s Maďarskem 1:2. Gólman Chelsea a čerstvý vítěz Ligy mistrů dostal ze dvou střel soupeře dva góly. „Je dobře, že jsme si den blbec vybrali včas,“ ujišťuje.

Dzsudzsákův gól z přímého kopu

 
Článek
Fotogalerie

Generálka s Maďarskem měla nečekaně vynikající atmosféru. Souhlasíte?

Potvrdilo se, že když se velká akce blíží, horečka stoupá. Už jen to, že bylo vyprodáno, je pozitivní zpráva. Kulisa byla výborná, povedlo se důstojné rozloučení před šampionátem. Až na výsledek – na druhou stranu je lepší, vybrat si den blbec včas.

Před šampionátem se poučíte?

Někdy je dobře odehrát takový zápas a dostat takový gól. Na Euru se nám to už alespoň nestane. Věřím, že turnaj začneme výsledkově jiným způsobem.

První gól jste velmi brzy inkasovali poté, co Dzsudzsák ještě před zapískáním rychle rozehrál přímý kop a skóroval. Hodně jste si ho vyčítali?

Po takovém gólu jsme si pochopitelně negratulovali... Každý máme své povinnosti a hráč, který je nejblíže míči, by si k němu měl stoupnout. Bohužel to nikdo neudělal. Taková maličkost by mohla rozhodnout celé EURO, takže máme velký příklad, aby se nám to příště nestalo.

V Premier League jste podobný gól dostal od Thierryho Henryho. Tehdy jste se hodně rozčiloval.

Tenkrát šlo o to, že rozhodčí našeho hráče odháněl od míče s tím, že bude pískat. Pak nechal rozehrát bez píšťalky, přitom gól uznal. To se tentokrát nestalo. Byla to naše chyba, protože si nikdo nestoupl před balon. Udělal to chytře, využil pravidla o exekuci standardek a zkusil to – i kdyby měl sudí přímý kop nechat opakovat. My bohužel zaspali.

V generálce jde vždycky především o to, získat patřičné sebevědomí před šampionátem. To se moc nepovedlo.

Prohráli jsme, ale směrem k Euro to nic neznamená. Byli jsme lepší, jenže soupeř dvakrát vystřelil a dal z toho dva góly. Generálka je specifická, člověk už přece jen hodně myslí na samotný turnaj a těžko se soustředí na zápas.

Myslíte, že prohraná generálka může předcházet povedený turnaj?

Proč ne? Navíc je tu rozdíl třeba proti roku 2004. To jsme prohráli 0:1 s Japonskem, které mělo asi pět šancí a my žádnou. A jak jsme pak v Portugalsku uspěli! Proti Maďarsku nám chybělo častější zakončení. Hlavní je, že se nikdo nezranil.

Nehrálo se až moc tvrdě?

Maďaři mají velice mladý tým, který v poslední době dosahuje překvapivých a dobrých výsledků. Bylo patrné, že si nepřijeli jen zahrát, ale že chtěli vyhrát. Určitě je dobře, že jsme si takový zápas před Eurem zahráli. Soupeř nic nevypustil a to je nejlepší příprava.

Reklama

Související témata: