Hlavní obsah

VIDEO: Nároďák vyrazil na EURO jako Plánička vlakem. V Ostravě naštval fanoušky

Praha

Praha Hlavní nádraží, 11:11. Dveře vagónů vlaku s názvem Josef Masopust se nehlučně zavírají a souprava vyráží směr EURO 2012. Na sedadlech se usadili fotbaloví reprezentanti, jež čeká přesun do Vratislavi, kde v pátek hrají první duel šampionátu s Ruskem. Národní tým se podruhé přesouvá po kolejích, řada legionářů však jezdí vlakem se svými kluby. "Dnešním odjezdem pro nás EURO doopravdy začíná," usmíval se manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Odjezd českých fotbalistů z Hlavního nádrážíVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Reprezentanti stráví ve vlaku, který před odjezdem pokřtil pivem ministr dopravy Pavel Dobeš, necelých sedm hodin. Na nádraží ve Vratislavi by souprava měla dorazit v 17:55.

Páteční porážka 1:2 v generálce s Maďarskem je zapomenuta. Teď mají chlapci před sebou jen samotný šampionát.

„Během soboty jsme si s rodinami trochu pročistili hlavu od fotbalu. Po dni volna se už koncentrujeme na Rusko," předeslal před nedělním odjezdem obránce David Limberský.

Mužstvo už prý nestraší ani problémy v hotelu Monopol, kde byla před časem zjištěna ve vodovodním potrubí nebezpečná bakterie legionelly. "Od začátku dubna měli čas to řešit. Garance jsme dostali. Poslední kontroly ukázaly, že už je všechno v pořádku," ujišťoval manažer nároďáku Vladimír Šmicer.

Trapas v Ostravě

Reprezentanti vyrazili oklikou přes Ostravu, aby Rosickému a spol. cestou na EURO 2012 mohlo kolem trati pokynout co nejvíc fanoušků. "Ať ten titul vyhrajeme!" nakázal Šmicrovi jeden ze stovky příznivců, kteří přišli reprezentanty vyprovodit v Praze.

V Ostravě na tým čekaly tři stovky zklamaných fandů. Reprezentanti totiž vlak neopustili a žádosti o podpis až na dvě výjimky odmítli. Souprava zde přitom víc než deset minut čekala na novou lokomotivu. Avizovaná možnost setkání s reprezentací se ale nekonala. Fotbalisté zůstali ve svých sedadlech.

„Nechápu, proč to vůbec ohlašovali. Bylo to trapné. Ponižující pro lidi, kteří fotbalistům přišli vyjádřit podporu," řekl ČTK jeden z rozčílených fanoušků, kteří na nádraží v Ostravě dorazili. Lidem tak nezbylo, než si hráče fotografovat přes skla vagonů. Pouze dva reprezentanti volání vyslyšeli a ve dveřích podepsali několik podaných vlaječek.

Sázka na přesun vlakem je návratem ke kořenům. V roce 1934 vyjeli fotbalisté na mistrovství světa také po kolejích - a pak Plánička a spol. přivezli z Itálie stříbro. Nikdo by se nezlobil, kdyby stejný efekt zafungoval i letos...

Mnohem čerstvější příklad však spíš varuje. V září 2010 vyrazili reprezentanti k prvnímu kvalifikačnímu duelu pod koučem Bílkem do Olomouce Pendolinem. A Litvě pak doma senzačně podlehli 0:1... „Jenže kvalifikace nakonec dobře dopadla, tak je to vlastně také pozitivní příklad," vede si Miroslav Pelta, šéf Fotbalové asociace České republiky, svou.

Také legionáři jezdí vlakem

V rámci kampaně „Vlakem na EURO" se ve stopách fotbalistů vydají také jejich fanoušci. České dráhy vypraví na každý zápas ve skupině dvě soupravy, jednu z Prahy a druhou z Brna.

Po kolejích často cestují i fotbaloví legionáři v Evropě. „Ve Francii jsme s Rennes normálně jezdili TGV do Paříže či Lille. I tam to byla nejrychlejší a nejspolehlivější cesta. Vlak tedy pro mě není žádnou novinkou," ujistil brankář Petr Čech.

„Já si vlaku užil v Německu s Dortmundem. Také v Anglii ho s Arsenalem na venkovní zápasy pravidelně používáme," přidal se kapitán týmu Tomáš Rosický.

Reklama

Související témata: