Hlavní obsah

Překupníci zažívají eldorádo. Falešné vstupenky nabízejí na internetu i u stadionů

Zdeněk Pavlis, VratislavSport.cz

Už teď mají hlavu nafouklou jako pátrací balón. A to šampionát ještě nezačal. Na polském černém trhu se totiž objevuje stále víc a víc nabídek, které házejí v plén vstupenky na zápasy nastávajícího mistrovství Evropy. Kolují na internetu, několik inzerátů se objevilo i v regionálních novinách, dokonce kolem stadionů a v chystaných fan zónách v centru hostitelských měst se už překupníci s vějířem lístků v ruce pohybují.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Josip Kovačevič z Chorvatska zakoupil vstupenky na EURO legálně, na překupníky je však potřeba si dát pozor

Článek

To hlavní teprve přijde, až se šampionát doopravdy přiblíží a zápasy ve skupinách se rozběhnou. Teprve potom budou mít překupníci skutečné žně a ceny vstupenek začnou šplhat zřejmě do závratných výšin.

„Ale už teď registrujeme snahu na prodeji lístků vydělat," zvěstoval expert polské policie Z. Pilikowski vyčleněný na stíhání překupníků.

Pár už jich dopadli. Ve Varšavě i Vratislavi. Zatím nešlo o žádný majlant, který by překupníci na lístcích vydělali, protože vstupenky předražili jen přibližně jednou tolik a nabízeli je za 480 zlotých, tedy přibližně 2800 korun. I tak se dopustili trestného činu, protože na podobné kšeftování pamatuje paragraf 133 článek jedna polského trestního zákoníku.

Bezelstní, nebo spíše nevýslovně naivní kupující lační shlédnout EURO na vlastní oči se samozřejmě najdou. A neodradí je ani varování polské policie, ba ani to, že vstupenky se podle nařízení UEFA prodávají na jméno a návštěvníci stadionu jsou tudíž registrováni v počítačové v databázi. Samozřejmě i s místem, kam si koupili vstupenku a na němž by měli na stadionu sedět.

V Polsku se už dokonce našli podnikavci, kteří vstupenky množí ve velkém na barevných kopírkách, umně napodobují ochranné značky, takže od pravých je rozezná málokdo. Natož aby je rozlišil fanoušek někde před stadionem. „Jednu takovou skupinu už jsme objevili a zadrželi," prozradil Z. Pilikowski a přidal varování zahraničním návštěvníkům Polska, aby na černém trhu, natož pak v ulicích měst či před stadionem lístky na šampionátové zápasy nekupovali.

Otázkou ale samozřejmě je, zda jeho apel bude vyslyšen. Fanoušků chtivých spatřit svůj mančaft na vlastní oči se během mistrovství Evropy najde spousta. Nikdo z nich nepomyslí, že u vchodu na stadion budou odhaleni...

Reklama