Hlavní obsah

Soba u nás nemáme a těžko ho seženu, omlouval se kuchař zaskočený přáním českých fotbalistů

Vratislav

Zvojtil to. A pořádně, takže šéfkuchař hotelu Monopol přiběhl za doktory celý říčný a českému ,panstvu´ se omlouval, že i kdyby se rozkrájel, soba v tuhle dobu v Polsku rozhodně nesežene. Natož aby z něho nachystal fotbalistům požadované steaky... A i kdyby snad poslal kurýra do Finska, nic nezmůže. „V tuto roční dobu jsou tam sobi hájeni, takže jejich odstřel je zakázán,“ drmolil celý nešťastný z toho, že nemůže české výpravě splnit přání.

Kuchař z hotelu Monopol, kde bydlí čeští fotbalisté, se ztratil v překladu

Článek

Doktoři se divili a nechápavě kroutili hlavou, proč si kuchař usmyslel servírovat zrovna steaky ze soba.

„Přece jsme chtěli a na jídelníček jasně napsali zvěřinu, aby hráči nemuseli v jednom kuse kuře stokrát jinak," podivoval se lékař české výpravy Petr Krejčí, který má během fotbalového šampionátu na starosti pochopitelně i jídelníček.

Polyglotův malý renonc

Vzápětí se ovšem renonc vysvětlil. Šéfkuchař hotelu Monopol si nevěděl se slůvkem zvěřina rady, a proto se obrátil s žádostí o pomoc na vedoucího českého mužstva Jaroslava Dudla, známého to polyglota, jenž od angličtiny po japonštinu ovládá přes desítku různých řečí.

„Zvěřina, to sob," přeložil věčně usměvavý Dudl bez rozmyšlení požadované slovíčko. A renonc byl na světě, neboť chudák kuchař zjistil, že v celém Polsku není sobí maso, z něhož by se daly připravit steaky, prostě k mání.

„Nám ale stačí steaky ze srnce nebo jelena," uklidnil ho nakonec MUDr. Krejčí, takže k obědu se nakonec servírovala zvěřina.

Doktoři se náramně bavili

„Ono je to složité nachystat jídelníček tak, aby odpovídal racionální výživě sportovců. Zvláště, když jsme ho museli poslat na celých třicet dnů, což znamená vymyslet sto padesát jídel. A sestavujte je jen z kuřat a ryb," přiznával doktor, že se stravováním fotbalistů to není zase tak jednoduché.

„Proto na místě improvizujeme a radíme se s kuchařem, na kolik způsobů je schopen udělat třeba kuřecí prsa. A jídelníček občas prošpikujeme i králičím masem, nebo zvěřinou. Pardon, podle Slávy sobem," smál se doktor příhodě, která pobavila celou výpravu.

I tak má ale k přemýšlení o důvod víc. Na šampionátech bývá totiž zvykem, že po vítězných zápasech jde racionální výživa stranou a hráči dostávají odměnu v podobě zakázané krmě. Třeba svíčkové nebo smaženého sýra...

„Zatím si odměnu nezasloužili, takže ji nemusíme řešit. Stejně nevím, jestli by zdejší kuchař dovedl ukuchtit knedlíky. A to už nemluvím o tom, jak by dopadl překlad slova smažák," smál se už na celé kolo doktor českých fotbalistů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články