Hlavní obsah

Akce Rusko v českém táboře začala. U videa, ale také na počítačích

Zdeněk Pavlis (Vratislav)Sport.cz

Nejenže všem hráčům rozdal počítačové fleše, na nichž mají dopodrobna rozebranou a dokonce i filmovým sestřihem doplněnou hru Rusů, on si je dokonce k videu posadil, aby s nimi prvního soupeře na šampionátu rozebral. V úterý odpoledne začala v českém táboře akce nazvaná “sborná“. „Rusové jsou sice jednoznačným favoritem skupiny, ale v našich silách je se jim postavit,“ ujišťoval trenér Michal Bílek své svěřence.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Jiráček a David Limberský na tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Vratislavská premiéra bude pro českou reprezentaci moc a moc důležitá. Zvláště, když vyrukují proti Rusům, kteří jim výhrou 3:0 v posledním přípravném duelu s Itálií poslali vizitku, v jak skvostné formě jsou. „Ale výsledek zápasu ani trochu neodpovídal, protože Italové hráli fakt dobře. Jenže vyrobili dvě hrubice v obraně," nedělá legionář z německého Wolfsburgu Petr Jiráček z hladkého vítězství sborné zase až takovou vědu.

„A potom - kdo v generálce oslní, prvním šampionátovým zápasem se většinou protrápí. Věřím, že by to mohlo platit i v naší vzájemné konfrontaci," doplňuje ho Petr Čech.

Čech se k počítači ještě vrátí

Oba čeští reprezentanti  seděli společně s ostatními u videa, oba naslouchali výkladu trenéra Bílka. A oba už své flešky otevřeli, aby se podívali na informace, jež do nich Bílkův realizační tým zakódoval.

„Jednou jsem ji prolétl, ale zatím pouze obecně. Nemám ve zvyku se na podobné informace dívat v pondělí, úterý, ve středu a ještě ve čtvrtek, když se hraje až v pátek. Až budu mít náladu a chuť, podívám se na nachystaný rozbor znovu," přiznával Petr Čech.

„Základní obrázek mám, přesto shlédnu video ještě jednou. To abych si našel určité věci, které jsem mohl přehlédnout nebo vidět jinak," dodával.

Záloha Petrohradu versus Plzeň

„Snaží se hodně kombinovat a s balónem to fakt umí. Je na nich patrné, že třeba středová řada poskládaná vesměs z hráčů Zenitu Petrohrad, je perfektně sehraná," shrnoval Petr Jiráček poznatky posbírané u videa.

Sehranost by ovšem měla být devizou i Bílkova týmu, neboť na levé straně sestavy se s největší pravděpodobností objeví tři Plzerňáci - Limberský, Pilař a právě Jiráček.

„Jasně že by to výhoda měla být, vždyť takhle kopeme už dva a půl roku. Pilka sice hraje vlevo přes nohu, takže se cpe s míčem hodně dopředu, ale toho mohu zase využívat já. Odláká obránce a mně se uvolní prostor," prozrazuje, co by mohlo na Rusy platit.

Jiráček recept prozradil

Ani s receptem, s jakou taktikou na sbornou vyrukovat, nedělá tajnosti. Zatímco Petr Čech se z odpovědi opatrně vykroutí s tím, že přece nebude prozrazovat, co všechno o sborné ví, Jiráček návod vypálí rovnou.

„Proti Italům měli obrannou linii hodně vysunutou, takže by na ně mohly platit míče posílané za obranu a náběhy Baroše. Rosický s Plašilem umí servírovat podobné míče fantasticky, Baroš ví, kdy za obranu zaběhnout. Je pořád hrozně rychlý, o čemž se přesvědčuji každý den na tréninku, takže by toho mohl využít," prozrazoval Jiráček, co se honí českým fotbalistou hlavou.

„Jenže je otázkou, zda i proti nám budou hrát Rusové podobným stylem, jako proti Italům a zda nachystaný recept můžeme použít," přidával opatrně a jaksi tajuplně mrknul.

„To proto, že naši dva legionáři působící v Rusku, tedy Suchý s Necidem, s trenérem už o samotě seděli a určitě přispěli nějakou radou, jak jít na ruskou fotbalovou duši," prozradil Jiráček, že i hráči se do akce Rusko zapojili.

Reklama

Související témata: