Hlavní obsah

VIDEO: I hlášení o Barošovi museli čeští doktoři mezi dvěma metráky léčiv sepsat a na UEFA poslat

Zdeněk Pavlis (Vratislav)Sport.cz

Legionář od Bosporu Milan Baroš opouštějící předčasně trénink české reprezentace sice rozruch způsobil, ale doktora nároďáku Petra Krejčího nevykolejil. „Jde spíše o svalovou křeč, než o nějakou trhlinku, ale sonografické vyšetření pro jistotu uděláme,“ pravil s nadhledem primář střešovické nemocnice, jenž se blíží ke dvoustovce zápasů na lavičce fotbalové reprezentace. „Kulatá dvoustovka vychází na šampionátové finále v Kyjevě, ale nevím, zda chlapci mou touhu vyslyší,“ usmíval se potutelně.

Lékař České fotbalové reprezentaceVideo: Zdeněk Pavlis, Vratislav

 
Článek

Zažívá už pátý evropský šampionát, takže nic ho samozřejmě z míry nevyvede. Natož pak nějaké pakování léčiv, obvazů, náplastí a vůbec potřebného lékařského vybavení pro EURO.

Dva metráky naskládané v bednách

„Do dvou beden jsme naskládali téměř dva metráky materiálu. Samozřejmě včetně vitamínů, které s sebou vozíme také," rozkládá doktor Petr Krejčí za asistence svého kolegy Petra Nováka jednu obrovitou a druhou o trochu menší hliníkovou bednu, kterou mají pod dohledem ve svém pokoji ve vratislavském hotelu Monopol.

„Je tady úplně všechno. Nejen léky, obvazy a injekční stříkačky, ale i třeba ortézy a francouzské hole. Na stadiónech by sice měly být k mání, ale pro jistotu jsme dovezli vlastní. Když jsme hráli na pražské Letné poslední přípravu s Maďarskem, jeden z hostujících hráčů odkulhal z placu a Maďaři se po berlích nebo holích sháněli. Nemohli jsme jim pomoci, protože zůstaly v hotelu," připouští lékař nároďáku, že i jeho občas něco zaskočí.

Když všechno máme, nic nepotřebujeme

„Do Polska jsme proto vezli všechno možné i nemožné. Přesně v duchu zásady: Když všechno máme, nic nepotřebujeme a budeme to lifrovat zase zpátky," zahlásil oblíbenou poučku, které se drží.

Na pokoji mají doktoři nachystány i tří kufříky různé velikosti, které s sebou vláčí při cestách za fotbalem. „V tom prvním máme antibiotika, moře injekčních stříkaček a velkou zásobu léků," vybaluje Krejčí ten největší.

„Ve druhém je to, co je potřeba na place, tedy chladivé spreje, gelaspon do nosu na zastavení krvácení při tržné ráně v obličeji a samo sebou i šití," připojuje se Petr Novák a hned zavzpomíná, jak mu dal v Litvě zabrat zraněný Pilař. „Měl ránu hodně hlubokou, takže na šití jsem si pošmákl. A kdyby jen to... Pak jsem musel obličej ještě důkladně omýt, protože zakrvaveného by ho sudí na trávník nepustil. Byla to delší procedura, než samotné šití."

„A ve třetím kufříku je to, co jsme dřív tahali po kapsách. Obvazové materiály, lepení, škrtidlo, zrcátko i třeba nůžky," doplňuje Krejčí mladšího kolegu, který se mimochodem chlubí šesti ligovými tituly vykopanými v dresech pražské Bohemians a Sparty.

Úkoly a povinnosti mají mezi sebou přesně rozdělené, dokonce i ve vybíhání na plac se střídají. „Péťa běhal na Letné proti Maďarům, na mě připadnou v šampionátové premiéře Rusové," stvrzuje Krejčí, že byť starší, úlevy nevyžaduje.

Havaj jim kazí jen papírování

Před začátkem šampionátu zažívají havaj, neboť nikdo z hráčů si na nic nestěžuje, nikoho nic nebolí. „Všichni jsou natěšení a myslí jen na zápasy," potvrzuje reprezentační lékař, jemuž tak většinu času zabere papírování.

„Nad fotbalem se po posledních případech vznáší jako velký strašák obavy z náhlé smrti hráče přímo na hřišti, takže UEFA nařídila povinná echokardiologická vyšetření, kontroly EKG a řadu laboratorních vyšetření k tomu," prozrazuje Petr Krejčí.

„A k tomu musíme koordinátorovi UEFA posílat písemná hlášení o každém zranění našeho fotbalisty ať již při utkání nebo tréninku, dobu léčení i rehabilitace. Po EURO vznikne ze sledování pomalu pěti stovek fotbalistů zajímavá studie, v níž bude statistiky vyčísleno, jaká zranění jsou nejčastější, jak dlouho trvá léčba, jaký akcent přikládají jednotlivé výpravy rehabilitaci a regeneraci," doplňuje, co musí on a jeho kolega Petr Novák také zvládnout.

I po středeční Barošově prohlídce ve vratislavské nemocnici poputuje proto expertovi UEFA hlášení, jak na tom český legionář od Bosporu je.

Reklama

Související témata: