Hlavní obsah

České pivo v dějišti ME stojí šedesát korun. V Praze cizince také natahujete, smál se polský číšník

Vratislav

Centrum Vratislavi se proměnilo v jednu velkou fanzónu. Historický Rinek a přilehlé ulice jsou obehnány železnými zábranami, dodělávají se poslední úpravy, než sem ve čtvrtek vstoupí první fanoušci. Připraveny pro ně jsou velkoplošné obrazovky, spousta stánků s občerstvením a suvenýry, ale také různé kulturní i sportovní akce. Zdi domů pak lemují restaurace, kavárny, pizzerie a pivnice, každá s velkou vysunutou zahrádkou.

Foto: Karel Felt, Právo

Jeden z tradičních trpaslíků, kterých je ve Vratislavi plno.

Článek
Fotogalerie

Místní obyvatelé se ale netváří příliš nadšeně. Ti, kdo jsou zvyklí chodit tudy například do zaměstnání, musejí celý prostor složitě obcházet. „Určitě jsme rádi, že přijede hodně fanoušků, město na tom vydělá, ale nejsem si jistý, že tohle byl zrovna nejlepší prostor pro fanzónu,“ krčil rameny Jerzy, úředník banky, která sídlí vedle uzavřeného prostoru. „Myslím si, že by se našla i vhodnější místa,“ dodal.

Plzeň za šedesát korun

Naopak nadšení z umístění fanzóny jsou majitelé restaurací a personál. Tuší velké zisky a jdou jim naproti i cenami. „Je to skvělý nápad. Chystáme se na příjezd fanoušků. Dokonce budeme mít připravený i jídelní lístek v češtině a ruštině,“ říkal číšník Zbygniew z jedné z restaurací na Rinku.

Na dotaz, proč jsou ceny v nabídce tak vysoké, se číšník usmál: „Ty jsou letní, protože Vratislav je turistické centrum... Byl jsem před dvěma roky v Praze. Levně tam rozhodně nebylo. Také umíte cizince pěkně natáhnout.“ Neměl jsem protiargument.

Fanoušci rozhodně neušetří. Když si vezmete, že jeden zlotý je necelých šest korun, pak matematika není zrovna příznivá. Půllitr místního piva Okcim, které je nejlevnější, stojí 8,5 zl., Carlsberg 9 a Plzeň dokonce 10 zlotých. Pravda, někde dostanete k půllitru i preclík. Nealkoholické nápoje jsou přibližně o polovinu levnější, ale káva vyjde na 3 až 6 zlotých.

Pizza za dvacet zlotých

Pizza stojí v průměru kolem dvaceti zlotých. Záleží na druhu a velikosti. Steaky jsou od 30 zl. výš, těstoviny od 15 zlotých nahoru. Místní speciality pak od dvaceti až po šedesát. Pokud si dáte menu, může vás přijít na 25, ale taky na 50 zlotých.

Výrazně dražší je i McDonalds, kde klasické menu přijde na 15 až 17 zlotých. Ovšem čím víc se vzdalujete fanzóně a centru, ceny klesají. Nikoliv však prudce, ale velmi zvolna... Konečně, čemu se divíme, ke slovanské povaze patří, že pokud je možno vydělat, pak je třeba tak učinit za všech okolností a co nejrychleji. „Milionářem nejlépe do rána,“ tohle heslo platí i u nás doma.

Všude je to pár kroků

K hotelu Monopol, kde bydlí česká reprezentace, je to z fanzony sotva pět minut volné chůze. Centrum Vratislavi má skutečně svoje kouzlo, podobně jako centrum staré Prahy. Je však výrazně menší. Napříč ho projdete za čtvrt hodiny. Když se fanoušci den před zápasem, poněkud rozkuráží a spustí naše tradiční popěvky, jako Vysoký jalovec nebo Není nutno, mohou čeští fotbalisté přijít o svůj klid.

Sotva tři minuty od hotelu stojí Divadlo loutek. To se od čtvrtka promění v Český dům, kde se u českého piva a české kuchyně budou scházet partneři reprezentace, hosté národního týmu a FAČR. Počítá se tu i s návštěvami hráčů a kulturním programem. V něm má mimo jiné vystoupit 10. června skupina Eddie Stoilow a za bicí usedne na několik písniček gólman Petr Čech!

Do centra bez auta

Vratislav je nedaleko českých hranic a chystá se sem spousta fanoušků. Přechodů je několik a každá z cest má svá pro i proti. Polští pořadatelé a policie upozorňují, že je lépe přijet v den zápasu co nejdříve. Dobré je využít kvalitní dálnici mezi Zhořelcem a Katovicemi, na níž se lze napojit ať už ze severu Čech nebo severu Moravy. Jednak se vyhnete možným frontám už na hranicích, kde se počítá s namátkovými kontrolami, ale budete mít možnost zaparkovat strategicky co nejlépe. Navíc na všech frekventovaných místech jsou fialové směrníky s logem šampionátu, a informační stánky, kde vám ochotně poradí.

Všechna parkoviště jsou dobře označená, jezdí z nich tramvaje a autobusy, a to jak do centra, kam se s autem nedostanete, tak i na Městský stadión. Polští policisté jsou přívětiví, ale ve vlastním zájmu dodržujte jejich pokyny.

Pozor na překupníky

A předem varují. Bez vstupenky na zápasy nemá cenu do Vratislavi ani jezdit. Kontroly budou přísné, černý prodej bude tvrdě postihován a potíže mohou mít i ti, kdo předražené lístky koupí. Pokud nebudou osobní údaje o majiteli vstupenky a tím, kdo s ní přijde, souhlasit, na stadión vás ani nepustí. Nehledě k tomu, že si také můžete koupit jen kus bezcenného papíru z kopírky...

Pokud se dostanou čeští fanoušci do potíží, mohou využít pomoci speciálně zřízeného konzulátu ve Vratislavi, který má adresu: ulice Buska 5a a telefon +48717987610.

Reklama

Související témata: