Hlavní obsah

Fotbalisté Itálie a Nizozemska navštívili Osvětim

Dva dny před startem mistrovství Evropy navštívili fotbalisté Itálie a Nizozemska bývalý koncentrační tábor v Osvětimi. Kapitán italského týmu Gianluigi Buffon přinesl k památníku obětí věnec s italskou trikolorou a někteří jeho spoluhráči zapálili svíčky.

Foto: ČTK/AP

Italská fotbalová reprezentace na návštěvě Osvětimi.

Článek

Italskou výpravu po táboře, kde nacisté v letech 1940 až 1945 povraždili 1,1 milionu lidí, provedl ředitel muzea a hráči také pohovořili s několika přeživšími vězni. "Podobná krutost se nesmí nikdy opakovat. Co se tady stalo, nezasáhlo jen pár lidí, ale celé lidstvo. Vaše bolest je naše bolest," napsali podle agentury SID do návštěvní knihy fotbalisté, z nichž někteří se neubránili slzám.

Ve stejný den jako Italové zamířili do Osvětimi také nizozemští fotbalisté. "Nejde popsat, co se tady stalo. Nikdy na to ale nesmíme zapomenout," prohlásil obránce Johnny Heitinga. "Před dvěma lety jsme během mistrovství v Jihoafrické republice navštívili Robben Island, kde byl vězněn Nelson Mandela. Jsem rád, že jsme měli možnost být i tady," uvedl kapitán Mark van Bommel.

Už minulý pátek zavítala do Osvětimi delegace německého svazu, ve které byli i reprezentační trenér Joachim Löw, kapitán Philipp Lahm a útočníci s polskými kořeny Miroslav Klose s Lukasem Podolským. Svaz si však vysloužil kritiku Ústřední rady Židů v Německu, které se nelíbilo, že do Osvětimi nepřijel kompletní národní tým.

Reklama

Související témata: