Hlavní obsah

Poláci mají na EURO za cíl postup ze skupiny

Varšava

Podle trenéra polských fotbalistů a jednoho ze soupeřů české reprezentace v základní části Eura Franciszka Smudy je hlavním cílem jeho týmu postup ze skupiny. Přes výhodu domácího prostředí ale kouč favorizuje v úvodním pátečním duelu zkušenější Řeky.

Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Trenér polských fotbalistů Franciszek Smuda

Článek

"Musí mít pocit, že jsou favorité, a mají právo si to myslet. Máme velmi mladý tým, mimo Německa nejmladší ze všech šestnácti účastníků. Proto se může zdát, že Řecko je na tom lépe, ale my nemáme co ztratit. Budeme bojovat o postup ze skupiny, což je našim cílem," řekl Smuda v rozhovoru na stránkách uefa.com.

"Stále nemáme hráče s takovými zkušenostmi, jako má Řecko. Maximálně dva tři hráči byli na minulém Euru, ale ostatní jsou nováčci a čeká je první velká akce," upozornil třiašedesátiletý trenér.

Na druhou stranu je přesvědčen, že jeho svěřenci se dokážou vyrovnat s velkým tlakem a očekáváním fanoušků. "Tito hráči, i přes svůj nízký věk, už něčeho ve svých kariérách dosáhli. Sice jde zatím o klubové úspěchy, ale ty mohou přenést i do národního týmu," uvedl.

Naturalizovaní Poláci tým pozvedli

Smuda odmítl, že by jeho tým negativně ovlivnila přítomnost hráčů, kteří dlouho žili v zahraničí a často ani nemluví polsky. "Někteří se narodili v Polsku a jen se později přestěhovali se svými rodinami do zahraničí, takže to jsou Poláci. Ale nemáme tolik takových hráčů jako například Německo, Francie nebo Nizozemsko," upozornil Smuda.

Naturalizovaní Poláci Damien Perquis, Sebastian Boenisch, Ludovic Obraniak, Eugen Polanski a Adam Matuszczyk podle něj tým výrazně pozvedli. "Přinesli do týmu čerstvou krev. Mají výborné schopnosti, které jsou nezbytné k pozitivnímu zvýšení konkurence v národním mužstvu. Na začátku byla jejich přítomnost problematická, ale dnes už je fanoušci přijali," konstatoval.

Nejtěžším obdobím během dvou a půl let ve funkci reprezentačního trenéra prý byl jeho první rok. "V Polsku je nedostatek hráčů světové třídy. Pryč jsou 70., 80. nebo 90. léta, kdy bylo možné postavit tři národní týmy. V současnosti nám chybí mladíci schopní hrát na mezinárodní úrovni. Když jsem přebíral tým, tak v něm byli pouze dva tři hráči, kteří odehráli kvalifikaci na mistrovství světa 2010," vzpomínal Smuda.

Nejvíc lituje nedostatku času na práci s reprezentanty. "Máme jen dvě nebo tři tréninkové jednotky a pak přátelské zápasy. Toho lituji nejvíce, ale doufám, že se hráči za tu dobu naučili, co od nich očekávám, a zužitkují přípravné duely," dodal kouč. Jeho mužstvo vyhrálo čtyři z posledních pěti mezistátních utkáních a ani jednou v nich neinkasovalo.

Polsko vstoupí do turnaje proti Řecku v pátek od 18 hodin, o čtyři dny později se utká s Ruskem a 16. června uzavře skupinu A zápasem proti České republice.

Reklama