Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalovou horečku podpořili kanonýři, géniové, Bláža i Masopust

Praha

Jen hodiny už zbývají do začátku mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. Vrcholí nejen přípravy zúčastněných týmů, ale také desítky doprovodných akcí na všech frontách. České nakladatelství XYZ s mottem Fotbalová horečka prezentovalo v Praze hned čtyři nové knihy. Jejich hrdiny jsou legendární Josef Masopust, ligoví kanonýři, geniální hráči a brankář Jaromír Blažek.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Zleva Milan Macho, Jaromír Blažek, Josef Masopust, Petr Feldstein a Zdeněk Pavlis s novými knihami.

Článek
Fotogalerie

Křest knihy Zdeňka Pavlise

Jen ten, kdo dosáhne či překročí magickou hranici stovky ligových gólů, stane se členem fotbalové smetánky. Zdeněk Pavlis, redaktor Sport.cz, v knize „Klub ligových kanonýrů" rozehrává příběhy několika generací známých i pozapomenutých hráčů, kteří psali domácí historii.

„O fotbale píšu pomalu čtyřicet let. Za tu dobu jsem slyšel spoustu příběhů a historek kanonýrů, které by neměly zapadnout," usmíval se autor během středečního křtu v Paláci knih Luxor na pražském Václavském náměstí, k němuž si odskočil z dějiště EURO 2012 ve Vratislavi.

Kniha obsahuje také bonus navíc, příběh Pavla Nedvěda. „Kariéru ukončil s bilancí 99 ligových branek, takže mu chybí jediný gól... Přesto také dostane klubový odznak. Stane se tak při příležitosti zářijového zápasu české reprezentace v Olomouci, na který jsou pozváni všichni žijící členové klubu stovkařů," vysvětlil Zdeněk Pavlis.

Masopust má po soše i aktualizovaný životopis

Český fotbalista století už má nejen sochu, ale také knihu „Fotbal jménem Masopust". Podrobný životopis velkého sportovce i velkého člověka od televizního novináře Petra Feldsteina vychází ve druhém, aktualizovaném vydání. Text doprovázejí unikátní fotografie ze soukromého archivu Josefa Masopusta.

Hned dvě želízka má na knižních pultech novinář a publicista Milan Macho. První „Fotbaloví géniové" pojednává o mimořádných postavách historie tohoto sportu. Druhé „Bláža: Moje pravda" je autobiografií brankáře Jaromíra Blažka. Dlouholetá opora Sparty a v současnosti gólman Jihlavy si v ní nebere servítky. „Čtenáři se dozvědí všechno o mém konci ve Spartě a o mých slabších chvilkách. Není to jenom o fotbale," avizoval Blažek.

Reklama