Hlavní obsah

Hymny mě dojímají. Musím se ovládnout, abych se nerozbrečel, přiznává Rezek

Zdeněk Pavlis (Vratislav)Sport.cz

Pro reprezentaci se stal spasitelem. I první muž českého fotbalu Miroslav Pelta ho do této role pasoval. „Vždyť nebýt Rezka, na šampionátu nejsme,“ kvitoval volný pád legionáře z kyperské Famagusty v šestnáctce Skotů v klíčovém kvalifikačním duelu v Glasgowě. „Důležitý okamžik to sice byl, ale rozhodující nikoli. Klíčových momentů bylo cestou na EURO daleko víc,“ brání se Jan Rezek, jemuž od loňského září nemohou ve Skotsku přijít na jméno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Rezek (vpředu) na tréniunku české reprezentace.

Článek

Tehdy v Glasgowě jste během půlhodinového účinkování na trávníku Hampden Parku měl před sebou Baroše, teď den před šampionátovou premiérou s Ruskem však není jisté, zda se konstelace nezmění a nebudete muset na hrotu útoku podporovat a doplňovat Pekharta. Představovalo by to pro vás velký problém?

Pro mě asi ne, protože dál budeme sázet na pojetí, jež máme zažité. Úlohu druhé útočníka kmitajícího u lajny plním, ať je vpředu Baroš, nebo Pekhart.

Ale ti dva jsou přece zcela odlišní, každý z nich vyžaduje něco jiného.

Pravdou je, že jde o zcela odlišné typy útočníků... Milan je rychlostní typ, Pekhart je spíše útočníkem do vápna. Ale ať nakonec nastoupí jeden nebo druhý, víme, co hrát a s čím na Rusy vyrukovat.

Víte i to, s čím vyrukují oni na vás?

Tušíme, protože jsme jejich hru probírali u videa a navíc dostali všechny potřebné informace na počítačové flešce, na níž je i sestřih jejich hry. Rusové jsou sehraní, protože hrají už dlouho spolu v prakticky neměnném složení, navíc mají ve svém středu fantastické hráče.

Jedním z nich je Žirkov, s nímž se budete u postranní čáry potkávat. Už jste si přečetl jeho hru a připravil se na něho?

Fakt fantastický fotbalista, který už toho má hodně za sebou. V Chelsea i ruské reprezentaci. Jednou dokonce figuroval na evropském šampionátu v all stars týmu, což mluví za všechno.

On ale nejen perfektně brání, ale i útočení má v krvi, takže zřejmě dostanete od trenéra Bílka naloženo mnohem víc defenzivních úkolů, než jindy...

Celá levá strana ruské sestavy je hodně ofenzivně naladěna. Na beku Žirkov, jenž je hodně rychlý a útočení má skutečně v krvi, před ním Aršavin...Všechno opravdu směruje k tomu, že budeme bránit víc než obvykle.

Jenže ofenzivní ladění ruského týmu by mohlo mít i své výhody.  Když budou Žirkov s Aršavinem útočit, budou se vám otvírat volné prostory k útočení a třeba i k spásnému momentu a třeba i pádu ála Skotsko...

Ale my přece nemáme důvod měnit něco na hře, která nám v posledních zápasech vycházela a přinášela úspěchy. Budeme se jí držet, což znamená hrát po zemi a využívat křídelních prostorů po stranách.

Cítíte se s rychle blížícím úvodním duelem už patřičně nažhavený? Máte správnou provozní teplotu?

Čekání bylo dlouhé, už aby šampionát začal. Když jsme před půl rokem zvládli baráž s Černou Horou, říkali jsme si s taťkou a přítelkyní, že mistrovství je ještě strašně daleko. Teď chybí pouhý den do zahajovacího duelu a já kupodivu necítím nic z toho, co jsem prožíval před baráží. Tehdejší nervozita je pryč, protože postupový balvan jsme s cesty odvalili a teď půjde nám všem o to, abychom táhli za jeden provaz a uspěli. Proto už aby se začalo.

Během dosavadní kariéry jste ještě žádný turnaj podobného kalibru nezažil. Umíte si představit, co se ve vás bude dít, až vyběhne před plné ochozy vratislavského stadiónu k šampionátové premiéře?

Hlavně se budu muset ovládnout, abych se při hymně nerozbrečel. Párkrát už jsem měl namále.

Reklama