Hlavní obsah

EURO 2012 provázejí pochybnosti. Platiniho experiment může skončit fiaskem

Praha

Fotbalové EURO 2012 se může zapsat mezi nejúspěšnější šampionáty, ale hrozí mu také totální fiasko po organizační stránce. Výběr pořadatelských zemí Polska a Ukrajiny výrazně ovlivnil prezident UEFA Michel Platini, který chtěl dát šanci východu Evropy a zároveň si z této oblasti pojistit volební hlasy.

Foto: www.uefa.com

Fotbalový stadión v Kyjevě, dějiště Eura

Článek

Obě země mají totiž chabou infrastrukturu, špatný či spíše žádný dálniční systém, hrozící při přesunech fanoušků dopravními kolapsy. Vzdálenosti mezi některými městy, kde se bude hrát, jsou v tisících kilometrů. Navíc šampionátu, přesněji jeho ukrajinské „polovině", pohrozily západní země bojkotem kvůli věznění ukrajinské expremiérky Tymošenkové.

A aby toho nebylo málo, na varšavském stadiónu spadla část stropu a ve Vratislavi vyhrožují českým fanouškům, že je budou obracet na katolickou víru... Obě pořadatelské země však ujišťují, že nedojde k ničemu, co by narušilo klidný průběh šampionátu.

Španělé nebo Němci?

Naštěstí hrozbu organizačních problémů už zastiňuje sportovní stránka šampionátu a spekulace, kdo je největším favoritem, kdo si odveze z Kyjeva stříbrnou trofej a bude vládnout další čtyři roky fotbalové Evropě. Navíc se EURO hraje naposledy se šestnácti týmy. Za čtyři roky už jich bude na závěrečném turnaji startovat čtyřiadvacet.

Za největší favority jsou považováni obhájci trofeje Španělé a tradičně Němci. To by znamenalo opakování vídeňského finále z roku 2008. Pro Španěly hovoří vyzrálost a kvalita hvězd, jako jsou Casillas, Torres, Sergio Ramos, Xavi, Iniesta, Xabi Alonso... Problém ovšem může nastat s útočníky. Na minulých turnajích totiž táhl tým gólově Villa a ten nejede...

Němci na tom jsou mnohem lépe. Mladíci, kteří udivovali na MS 2010, fotbalově vyzráli. Neuer, Özil, Khedira, Müller, Kroos, Badstuber patří mezi nejlepší evropské hráče a když k nim přidáte Gomeze, Schweinsteigera a Lahma, vyjde vám skvělý hráčský mix, z něhož kouč Löw umí udělat perfektně fungující mužstvo.

Na svoji velkou šanci ale čekají také výborné týmy Nizozemska, Portugalska (ty svedl los do skupiny B s Němci a Dány), Anglie, Itálie, a jak se na evropských šampionátech stalo vcelku pravidlem, může překvapit někdo z outsiderů. V živé paměti je triumf Řeků z roku 2004 i senzační stříbro českého týmu ze šampionátu v roce 1996. V tomto směru si hodně věří Rusové a Poláci.

Vratislav za rohem

Velmi blízko to budou mít fanoušci za českým týmem, který odehraje všechny tři zápasy ve skupině A ve Vratislavi. Svěřenci trenéra Bílka by měli být v tréninkovém centru polského mistra Slasku Vratislav i na jeho novém stadiónu jako doma. Kromě posledního zápasu s Polskem, jak zdůrazňují místní, kteří jinak prý budou fandit Čechům. „Hotel Monopol je sice v historickém centru města, ale poskytne nám po všech stránkách klid i potřebné zázemí. Na vysoké úrovni jsou také podmínky v tréninkovém centru. Všude to máme blízko a místní mají o náš tým i fanoušky opravdu zájem," řekl vedoucí mužstva Jaroslav Dudl. Fanouškům a partnerům reprezentace pak bude k dispozici Český dům rovněž v centru Vratislavi, kde se počítá i s kulturním programem a prezentací České republiky.

Skupina A, v níž se utkají Češi s Rusy, Řeky a Poláky, je hodně nevyzpytatelná. Očekávají se velmi vyrovnané zápasy, v nichž mohou rozhodovat maličkosti. Fanoušci už nyní berou postup jako samozřejmost a vypadnutí jako velký neúspěch, ale jednoduché to opravdu nebude. Navíc ve čtvrtfinále by český tým narazil na některého z favoritů šampionátu ze skupiny B. To ale také nemusí být konečná. Historie totiž učí, že praxe bývá od teorie hodně odlišná... Kdo v roce 1992 počítal s Dány, kteří se po politickém vyřazení Jugoslávie slétli na poslední chvíli z dovolených a šampionát nakonec vyhráli? O čtyři roky později nikdo nepočítal s Čechy a ti nakonec došli až do finále a v roce 2004 triumfoval outsider z Řecka.

Reklama

Související témata: