Hlavní obsah

Ještě jsem se nerozhodl, zda se vrátím domů, otočil před duelem s Čechy Advocaat

Zdeněk Pavlis (Vratislav)Sport.cz

Blufuje, jasná věc. Po příletu do Polska mluvil o sborné jako o největším outsiderovi turnaje, čtyřiadvacet hodin před úvodním zápasem s českou reprezentací už nizozemský kouč v ruských službách Dick Advocaat otočil. „Nejsme outsideři, výhra nad italskou squadrou nám dodala hodně velké sebevědomí, ale šampionátové zápasy budou něco jiného. Už ten první proti Čechům takový bude, takže těžko odhadovat, kam to dotáhneme,“ vykroutil se trenérský světoběžník z dotazu, kam až jeho ambice na EURO sahají.

Foto: ČTK/AP

Kouč Dick Advocaat na tréninku ruské reprezentace v Polsku

Článek

Mělo se za hotovou věc, že se po dvou letech v ruských službách vrátí do Holandska. Světové agentury dokonce přinesly ověřenou zprávu, že Dick Advocaat už podepsal roční smlouvu s PSV Eindhoven.

„Nic takového," bránil se renomovaný holandský kouč, který už vedl reprezentace Nizozemska, Spojených arabských emirátů, Koreje i Belgie a ruskou fotbalovou duši poznával během tříletého angažmá v Petrohradu. „Rozhodnutí jsem ještě neudělal. Všechno bude záležet na tom, jak budeme úspěšní," odmítl Advocaat, že by se chystal k návratu domů a s Eindhovenem už byl domluvený.

Chce úspěch, jasná věc. A Rusové ho chtějí také. „Nemíníme tady hrát atraktivní fotbal, výsledky jsou pro nás nade vše," potvrdil Advocaat, že tentokrát Rusové na krásu nezemřou, neboť míní všechno podřídit úspěchu.

Kvalifikace i příprava na jedničku

„Kvalifikaci jsme zvládli výborně, atraktivní fotbal skutečně hrajeme, naše mužstvo je vyzrálejší a zkušenější než před čtyřmi lety, týmový duch v něm tentokrát rovněž vládne. I přípravu jsme měli dlouhou a dobrou, a protože všichni hráči jsou zdraví, těšíme se, až turnaj vypukne," vypočítával čtyřiašedesátiletý trenérský mág, že všechno by mělo ruské sborné nahrávat.

Jasně že ho už nic nerozhodí, pochopitelně že je úplně někde jinde, než když před psmi lety vedl na EURO 2004 reprezentaci „oranjes" proti českému týmu. „To měli Češi výborné fotbalisty a předváděli úžasný fotbal," složil ve Vratislavi ex post poklonu tehdejšímu Brücknerovu výběru, který  jeho "tulipány" ve strhujícím zápase 3:2 porazil.

„Teď je to jiný mančaft, který se Češi snaží poskládat z mladých hráčů. Také dobrých, i když jiných. Ale my víme, co od nich můžeme očekávat," pravil Advocaat, na úvodní utkání s Bílkovým výběrem pochopitelně dokonale nachystaný a ve svých čtyřiašedesáti ani trochu nervózní z premiéry, jež ho čeká.

„Nervozita? Ale prosím vás, proč tak silná slova. Stejně jako každý jiný trenér prožívám i já napětí, ale protože jsme dobře připraveni, mluvil bych spíše o tom, jak jsem na zápas a celé EURO natěšený," zahlásil nizozemský kouč v ruských službách Dick Advocaat a bylo z něho patrné, jak moc prahne po úspěchu.

Holanďany dovedl před osmi lety k bronzu, s Rusy by chtěl dokráčet ještě dál. Páteční úvodní konfrontace s českým týmem pro něho představuje pouze první krok na této cestě.

Reklama