Hlavní obsah

VIDEO: Strašně se těším. Odhodlání uspět je na nároďáku patrné, říká kapitán Rosický

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil (Vratislav)Sport.cz

Přímo z něho čiší, jak je na šampionát natěšený. A touha ukázat se hned v úvodním zápase proti Rusům z kapitána české reprezentace Tomáše Rosického doslova sálá. Divné? Ale ani trochu! Vždyť už je to šest dlouhých let, co si na velkém turnaji zahrál. Do Jižní Afriky se národní tým nedostal, před čtyřmi lety legionáře z Arsenalu vyřadilo z účasti na EURO zranění. „Strašně se těším. Stejně jako celý tým. Odhodlání uspět je na celém nároďáku patrné,“ vypadne z Rosického, než si vyzkouší ve čtvrtečním večeru poprvé trávník vratislavského fotbalového chrámu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický (uprostřed) na tréninku fotbalové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů před zápasem s Ruskem

Tomáš Rosický a Michal Bílek na tiskové konferenci před Rusy

Trénink Ruska před duelem proti českým fotbalistům.

Nezdá se vám neskutečné, že od prvního evropského šampionátu, na němž jste za Chovancovy éry premiérově zahrál, uteklo už dvanáct dlouhých let?

Utíká to strašně, ale do starého železa ještě nepatřím. Příště uvidíme...

Cítíte po takových letech a tolik velkých zápasech, jež jste sehrál, ještě vůbec nějaké napětí? Říká vám něco slova nervozita?

Ale to musí. Kdybych šel do turnaje a prvního utkání bez sebemenšího napětí, nebylo by to dobré. Potřebuji ho. A jemnou nervozitu také.

Tu ve vás vyvolávají Rusové a jejich fotbalová síla?

Na úvod turnaje nás čeká těžký soupeř, to je bez debat. Rusové mají zkušený tým, jenž hraje už dlouho pohromadě, ale i my si věříme. Máme rovněž patřičnou fotbalovou sílu a jsem přesvědčen, že můžeme být úspěšní.

Ruskou sbornou ovšem pasuje i trenér Bílek do role favorita skupiny...

Ona silná je, to je bez debat. Je poskládaná ze zkušených kluků, kteří toho mají hodně za sebou, má ve svém středu velké individuality, její síla je především v útočné fázi. Ale my toho máme také hodně za sebou... Prošli jsme si těžkými časy v kvalifikaci, ale baráž jsme zvládli v pohodě, což nás zocelilo. Na šampionát jsme dobře připraveni.

I na úvodní duel se sbornou vás trenér důkladně připravil, rozbor hry protivníka a jeho největších individualit vám nechal dokonce nahrát na počítačové fleše. Vybaví se ale přímo na trávníku člověku v hlavě něco z toho, nač kladl kouč akcent?

Informace jsou samo sebou důležité, a proto je sbíráme, stejně jako soupeř, jenže v dnešním fotbale sehrává na hřišti zásadní roli intuice. Zvláště v rychlosti, v jaké se dnes hraje a v níž všechno probíhá, je daleko důležitější.

V pátečním večeru se proti vám postaví Aršavin, který s vámi před návratem do Petrohradu hrával v Arsenalu. Myslíte, že i po návratu do Ruska je pořád ještě lídrem sborné?

Lídrem a stěžejním hráčem k tomu, protože o něho se ofenzíva Rusů opírá. Má zkušenosti a velké fotbalové kvality k tomu, takže podle mého je pro soupeře zásadním hráčem.

Jaký význam vůbec úvodnímu utkání přikládáte?

Start do turnaje je důležitý, ale zásadní význam mít nemusí. Před šesti lety jsme na mistrovství světa první zápas vyhráli, ale přesto jsme ze skupiny nepostoupili, v minulosti naopak po zahajovací prohře mířilo mužstvo dál.

Takže jinak - kam až byste chtěl s národním týmem dokráčet? S jakým výsledkem byste byl spokojen?

Bude to sice znít jako klišé, ale musíme zdolávat jednu překážku po druhé. V turnaji, jako je evropský šampionát, je totiž každé utkání důležité. Není to jako v ligové soutěži, kde na mužstvo čeká 38 zápasů, a když jednou klopýtne, ještě se nic neděje. Proto všichni myslíme na první střetnutí s Ruskem a nepřemýšlíme, co bude za týden nebo snad dokonce za tři neděle.

Reklama