Hlavní obsah

Čeká nás těžká práce, ale stopeři jsou pomalí, říká Šírl před bitvou s Ruskem

Jan KrůtaPrávo

Hned se sedmi fotbalisty současné ruské reprezentace hrál obránce Plzně Radek Šírl během téměř osmi let, které strávil v Zenitu Petrohrad. Je velkým znalcem ruského fotbalu a dobře ví, že českou reprezentaci čeká na úvod turnaje pořádně těžká porce. „Hned na úvod nejtěžší soupeř skupiny,“ říká nová posila Viktorie Plzeň.

Foto: www.fcviktoria.cz

Radek Šírl má fotbalisty Ruska dokonale zmapované.

Článek

Jak s ohledem na sílu soupeře vidíte šance Bílkova týmu?

Záležet bude už na prvním zápase. Dopředu se to těžko odhaduje. Skupina vypadá možná relativně lehká, ale zdání často klame. Rusové jsou fakt silní, Poláci hrají doma a Řekové jsou nevyzpytatelní. Klukům držím palce, budu jim fandit, ale netroufám si tipovat, jak dopadnou.

Jací jsou Rusové?

Nevyzpytatelní. Když se daří, jsou schopni porazit kohokoliv, ale taky jsou dost labilní. Jakmile to přestane jít, během deseti minut jsou schopni prohrát zápas. Ale trenér Advocaat do jejich hry vnesl něco jiného a určitě je dobře připravil. Je to jeho poslední štace s ruskou reprezentací a určitě se bude chtít loučit co nejlíp.

Co říkáte na aktuální formu Ruska?

Jsou nahoře. A co jsem slyšel, hodně si věří. Vůbec si nepřipouštějí, že by ze skupiny nepostoupili. Jestli se chytí hned na začátku, můžou podle mě dojít daleko.

Kde vidíte největší sílu Advocaatova výběru?

Jednoznačně v ofenzivě. Aršavin je podle jména asi největší hvězdou a když chce, je k nezastavení. Ale taky umí být náladový. Někdy je vidět, že ho zápas nebaví a odchodí ho. Ale i tak často z ničeho udělá jednu gólovou akci. Keržakov je teď taky v laufu, umí dávat góly ze všech pozic.

A co slabiny Ruska?

Stopeři. Oba jsou pomalí, dá se kolem nich dobře chodit. Ve vzduchu jsou silní, ale když to čeští kluci zkusí po zemi, tak by mohli mít šanci. A taky se skoro spousta hráčů ráda vytahuje dopředu a ne vždy se všem chce zpátky.

Trenér Dick Advocaat vás v Petrohradu vedl tři roky. Jaký je?

Skvělý člověk a bezvadný trenér. Dokáže udělat i srandu, ale čiší z něj velká autorita. Jeho rukopis je na hře nároďáku znát a hodně ho uznávají. Za tři roky toho pro Zenit udělal dost, ale pak sám řekl, že už nám dal vše, co mohl a že přišel čas na odchod.

S kolika hráči současného týmu jste se v Zenitu potkal?

S brankářem Malafejevem, obráncem Aňukovem, záložníky Širokovem, Denisovem, Zyrjanovem a Aršavinem s Keržakovem. Nejvíc jsem kamarádil se Zyrjanovem a Širokovem, občas jsme společně grilovali. Ale teď už v kontaktu nejsme.

Reklama

Související témata: