Hlavní obsah

VIDEO: Tři veteráni mají dobýt Evropu, Pat a Mat si už podmanili UEFA

Pavel Dosadil, Zdeněk Pavlis (Vratislav)Sport.cz

Není nutno, není nutno, aby bylo přímo veselo... Tak začíná známý refrén z filmu Tři veteráni. Populární popěvek bude vyprovázet české fotbalisty k zápasům v základní skupině EURO 2012 ve Vratislavi. A pokud vyhrají, po utkání se zase z reproduktorů ozve melodie z večerníčku Pat a Mat. Čtvrteční trénink na Městském stadiónu se bez těchto legrácek obešel, Češi se však už nemohou páteční premiéry s Ruskem dočkat.

Foto: Martin Gregor, ČTK

Při fotografování týmu si hráči zapózovali i s večerníčkovými postavami Patem a Matem

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů před zápasem s Ruskem

Tomáš Rosický a Michal Bílek na tiskové konferenci před Rusy

Trénink Ruska před duelem proti českým fotbalistům.

Všechny objektivy se ve čtvrtek v osm večer zaměřily na Milana Baroše. Český útočník se na vratislavském trávníku začal rozcvičovat ve skupince s Drobným, Plašilem, Sivokem, Rezkem a Laštůvkou, do dvojice si pak vzal stopera Sivoka. A když poté všechny sprinty absolvoval bez úlev, bylo patrné, že poraněný stehenní sval bude v pořádku.

Však také když mužstvo začalo hrát s balonem, ukázal Baroš lékaři týmu palec nahoru. „Milan normálně absolvoval celý trénink. Od nás má pro zápas s Ruskem zelenou, to ostatní už záleží na trenérovi," usmíval se doktor Petr Krejčí.

Nešikové slaví úspěchy

Při oficiálním focení mužstva na soustředění v Rakousku dostal právě Baroš nečekané sousedy. Plyšové vrtáky a nešiky Pata a Mata, které na snímek propašovali brankáři Drobný s Laštůvkou. Nároďák si teď přeje, aby se kult těchto postaviček během šampionátu vystupňoval. Znamenalo by to totiž, že Češi jsou úspěšní.

„Při nástupu našeho mužstva na rozcvičku před zápasy zazní skladba Není nutno... A když se vyhraje, tak po utkání zase melodie ze seriálu Pat a Mat," vysvětlil mluvčí Jaroslav Kolář.

Výběr je výsledkem volby zástupců hráčů. Předzápasový hit z filmu Tři veteráni je návratem ke kořenům. „V roce 1996 byl nároďák stejným outsiderem jako letos. A pak s nápěvem Není nutno... prošel z kvalifikace až do finále ve Wembley," připomíná Kolář.

Pat a Mat se mají čile k světu i za českými hranicemi. „Když jsme tuto volbu oznámili, zjistili jsme, že spousta pracovníků UEFA používá tento motiv při vyzvánění na mobilu," vyzdvihl úspěch dvou nešiků Kolář.

Reklama

Související témata: