Hlavní obsah

Skandál před startem Eura: Opice! řvali polští fanoušci na Nizozemce

Krakov

Fotbalový svátek v Polsku a na Ukrajině ještě nezačal a EURO 2012 už má pár hodin před svým zahájením rasistický skandál. Trénink nizozemské reprezentace v Krakově narušili výtržníci, kteří na hráče černé pleti sprostě pokřikovali a údajně je nazývali "opicemi". Evropský šampionát ve fotbale startuje dnes v 18 hodin zápasem Polsko - Řecko.

Nizozemci se připravují na EuroVideo: Reuters

 
Článek

Činovníci UEFA sice stížnost Nizozemců zaznamenali, nicméně nedávají incident do spojitosti se šampionátem. Rasistické výlevy se totiž odehrály v Krakově, které není oficiálním městem EURO 2012. Navíc údajné pokřiky prý unikly sluchu i několika přítomných novinářům.

"V tom případě by měli pořádně nastražit uši. Pokud to neslyšeli nebo nechtěli slyšet, tak je to ještě horší," zlobí se ale kapitán nizozemského týmu Mark Van Bommel.

Jeho verzi nicméně potvrzuje reportér Martin Lipton z deníku Daily Mirror, jenž byl incidentu v Krakově přítomen. "Hráči běhali po trávníku, když zhruba 500 místních fanoušků začalo na hráče černé pleti pokřikovat cosi o ´opicích´. Van Bommel proto pak s hráči zamířil na druhou stranu hřiště," řekl Lipton BBC.

Nizozemci pohrozili bojkotem Eura

Rasismu museli Nizozemci čelit pouhý den poté, co výprava týmu navštívila bývalý koncentrační tábor v nedaleké Osvětimi. "Je to hrozné rozčarování. Zvláště poté, když se vrátíte z návštěvy v Osvětimi a najednou musíte čelit něčemu takovému," stěžoval si Van Bommel.

Ten je z celé věci natolik rozčilený, že pohrozil bojkotem turnaje, pokud by se podobná věc měla opakovat při zápase. "Řekli jsme o celé věci UEFA. A pokud se něco takového stane během zápasu, požádáme rozhodčího, aby nás odvedl z hřiště!"

Nizozemci ovšem hrají své zápasy na Ukrajině, kde může být atmosféra odlišná, první zápas odehrají v sobotu v Charkově proti Dánsku. V Krakově dnes trénuje také fotbalová reprezentace Anglie.

Reklama

Související témata: