Hlavní obsah

Bílek mlčí, ale rébus rozsekl. Do obrany se vrací Hubník

Sestavu samozřejmě tajil do poslední chvíle a permanentně mluvil o dvou otaznících, které musí ještě vyřešit, ale korekce v Bílkových názorech se přesto vypozorovat dala. První z rébusů vyřešil zlepšený zdravotní stav Baroše, druhý rozsekl trenér české reprezentace sám. Pro úvodní šampionátový duel s Ruskem vrátil do stoperské dvojice Romana Hubníka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Hubník na tréninku národního týmu

Článek

Ještě při odjezdu z Prahy jste měl o sestavě jasno, ve Vratislavi jste ale začal znovu váhat nad složením obrany. Proč jste se znovu vrátil k variantě s Hubníkem ve stoperské dvojici se Sivokem a Kadlece opět přesunul na levou stranu?

Sestavu jsem ještě nahlas nevyřkl, oznámím ji až hráčům během předzápasové přípravy. Promýšlel jsem ji do poslední chvíle, protože pro Hubníka i Limberského mluví stejně dobrá výkonnost.

Ale vždyť jste v posledních duelech preferoval a nadmíru si pochvaloval Kadlece v roli stopera, neboť Hubník neprožíval v bundeslize právě dvakrát dobrý půlrok...

Pravdou sice je, že jaro sice neměl dobré, ale v některých zápasech měl vyloženě smůlu. Neměl jsem a nemám sebemenší problém s tím, že jeden z dvojice Hubník - Limberský by byl lepší nebo horší. Zvláště, když Kadlec je univerzálem schopným hrát na kraji obrany stejně jako na místě stopera.

Prožíváte při úvahách nad sestavou velkou nervozitu?

Nemluvil bych o nervozitě, ale s blížící se šampionátovou premiérou pochopitellně cítím stoupající napětí.

Možná i proto, že ochozy vratislavského stadiónu vám budou vyloženě nakloněny, protože i polští fanoušci budou na straně českého týmu. Z tábora  sborné dokonce zaznívaly před zápasem dotazy, proč celá východní Evropa nemá tak ráda Rusy a proč budou utkání Čechů a Poláků s jejich týmem tak vyhecované...

Nemyslím a necítím, že by byl duel s Ruskem vyhecovaný víc, než jiné zápasy. Alespoň v mém případě tomu tak rozhodně není. Soupeř má obrovskou kvalitu, kterou respektujeme, ale strach z něho nemáme.

A to přesto, že český tým je těsně před startem šampionátu považován společně s Řeckem za outsidera skupiny?

My se rozhodně nepočítáme mezi nejslabší ve skupině. Rusové jsou samozřejmě mírným favoritem, ale my máme dobrý tým a věřím, že svou sílu prokážeme.

Takže pořád pomýšlíte na postup do čtvrtfinále?

Samozřejmě, je to náš cíl, protože postup z velice vyrovnané skupiny by pro nás byl velkým úspěchem.

Reklama

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0