Hlavní obsah

VIDEO: Šance existuje vždycky, zamýšlel se Grande Paolo, zda by se mohla opakovat historie z Anglie

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil, VratislavSport.cz
Aktualizováno

Objevil se sice ve Vratislavi jen na skok, o to větší rozruch však Grande Paolo vyvolával všude, kde se objevil. „S Juventusem nemá moje polská mise nic společného, dorazil jsem na pozvání šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a po zápase zase odlétám domů,“ vysvětloval Pavel Nedvěd před úvodním duelem české reprezentace proti Rusku.

Foto: Český dům FAČR

Pavel Nedvěd a Tereza Maxová během otevření Českého domu ve Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Pavel Nedvěd na EURO 2012

Stačil jste už nasát atmosféru šampionátu a připomenout si, jaké to bylo, když jste v národním týmu sám hrával?

Už z prvních dojmů mám pocit, že to bude krásný šampionát. Poláci ho nachystali dobře, postavili i pěkné stadióny, což je důležité.

Navštívil jste před úvodním duelem české fotbalisty?

Ne, ne, potřebují být v klidu. Po zápase s Ruskem za nimi ale zajdu.

Jak dlouho se v Polsku zdržíte?

Po prvním utkání se vracím. A bude záležet na našem mančaftu, zda se na šampionát ještě vrátím.

Takže žádná šampionátová mise spojená s vaší funkcí ve vedení turínského Juventusu se nekoná? Nebudete objíždět utkání a vytipovávat  fotbalisty, o něž byste měli zájem?

Od toho jsou tady trenér se sportovním ředitelem, já skutečně přiletěl privátně.

Současný Bílkův výběr je na tom podobně, jako váš tým před šestnácti lety v Anglii. Také mu nikdo nevěří, rovněž je považován za outsidera turnaje... Myslíte, že se může historie opakovat a reprezentace je schopna nastoupit vítězný pochod?

Šance existuje vždycky, ale až úvodní zápas napoví, v jaké formě naši hráči do Polska přijeli. Rusové budou hodně nebezpeční, podle mého se mohou stát černým koněm celého šampionátu.

A kdo je podle vás jeho favoritem?

Určitě Němci, pro něž mluví všechno. Jsou vyloženě turnajovým týmem, mají mančaft poskládaný z dobrých a hlavně mladých fotbalistů, jsou schopni šampionát vyhrát.

Takže Španělé podle vás titul neobhájí?

Podle mého se jim to nepodaří. Mistrovství Evropy je strašně náročné a oni to budou mít obzvlášť těžké.

Co italská squadra? Té také nevěříte?

Má problémy sama se sebou a nepřijela v dobrém rozpoložení. Ani nemohla, protože v italském fotbale bohužel propukly nové korupční skandály, které Italům na pohodě rozhodně nepřidají.

Před šesti lety na světovém šampionátu v Německu ale na tom byla přece squadra stejně. Itálií cloumala korupční aféra, do níž byl zapleten i váš Juventus, ale přesto mistrovství světa nakonec vyhrála.

Tehdy se všichni italští hráči semkli a skutečně se jim podařilo postoupit až do finále a nakonec šampionát vyhrát. Podruhé se jim ale něco podobného těžko povede, protože nejsou v dobrém psychickém rozpoložení. Proto jim nevěřím.

Co Češi? Těm věříte?

Opakuji, že bude záležet na výsledku zápasu s Ruskem. Kdyby v něm naše mužstvo uspělo, mělo by všechno snazší.

Váš tým ale před vzpomínanými šestnácti lety v Anglii také první duel nevyhrál a nakonec postoupil až do finále...

Jenže zvítězit v prvním střetnutí je pro psychiku mužstva mnohem lepší. Po prohraném, utkání má nůž na krku, protože ví, že další zápas už zkazit nemůže.

Před šampionátem se hodně debatovalo o roli a přínosu Milana Baroše pro národní tým. Jak vnímáte jeho roli v současné reprezentaci?

Nevidím nikoho lepšího, kdo by mohl v nároďáku hrát. Bary má zkušenosti, ví, jak se na šampionátové zápasy připravit, pořád patří mezi nejlepší hráče současné reprezentace.

Reklama