Hlavní obsah

Bilance Rusů budí respekt. Český tým si na ně v šampionátové premiéře přesto věří

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil, VratislavSport.cz

Těžká ouvertura. Obrovsky ošidná konfrontace, neboť Rusové mají náramnou fazónu. Od loňského února neprohráli jediný zápas, v generálce na EURO smetli italskou squadru 3:0, na právě začínajícím šampionátu jsou považováni za černého koně celého mistrovství a česká reprezentace na ně narazí hned v prvním zápase. „Ale my jsme také silní a jsme schopni proti sborné obstát,“ trumfuje trenér národního týmu Michal Bílek před večerním utkáním ve Vratislavi, které začíná na Městském stadiónu ve 20.45 samozřejmě za asistence televizních kamer (ČT4).

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Bilance Rusů nahání strach. Už čtrnáct zápasů v řadě neprohráli a nepřipouští si, že by měli padnout právě v duelu s Čechy. „Máme zkušenější tým, než před čtyřmi lety. Navíc zůstal pomalu z devadesáti procent stejný, což by se mělo také projevit. I přípravu jsme měli dobrou," libuje si nizozemský kouč v ruských službách Dick Advocaat, ale přesto nevyřkne, kam až chce sbornou dovést. Postup  ze skupiny je však pro něho povinností.

„Až podle toho, jak na šampionátu dopadneme, se uvidí, zda budu v Rusku pokračovat," vykroutil se čtyřiašedesátiletý Advocaat z otázky, zda u sborné zůstane, nebo přece jen zamíří domů do Eindhovenu.

Fakt jsou silní, uznal Rosický

„Jsou fakt silní. Zkušení a sehraní, navíc mají ve svém středu fotbalové osobnosti v čele s Aršavinem, který je jejich hlavní postavou," přiznával i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický a nepomněl složit poklonu svému někdejšímu spoluhráči z Arsenalu. „Ale my jsme silní také a věříme si," přidal takřka jedním dechem.

Na Rosického, na jeho fotbalový kumšt, herní invenci a kreativitu bude trenér české reprezentace Michal Bílek ve večerním zápase hodně spoléhat. Kapitán mužstva je pro něho konstantou. Devět dalších hráčů zrovna tak, proto řešil jen jedno jediné dilema. Zvláště, když Baroš laborující s bolavým stehenním svalem se přece jen dal do pořádku a měl by na hrotu útoku nastoupit.

Hubník dostal nakonec přednost

Kouč tudíž zvažoval do poslední chvíle složení obrany. Nakonec se rozhodl pro variantu s Hubníkem na místě stopera a tudíž s přesunutím Kadlece na levého beka, takže místo na lavičce náhradníků zůstalo na Limberského.

„Neměl jsem a nemám sebemenší problém s tím, že jeden z dvojice Hubník - Limberský by byl lepší nebo horší. Zvláště, kdy Kadlec je univerzálem schopným hrát na kraji obrany stejně jako na místě stopera," potvrzoval Bílek, že se skutečně rozmýšlel a všechna pro a proti zvažoval ještě dopoledne před utkáním, než hráčům na odpolední přípravě sestavu oznámil.

Soupeř má obrovskou kvalitu, kterou respektujeme, ale strach z něho nemáme. Máme dobrý tým a věřím, že svou sílu prokážeme. Proti Rusům, stejně jako v dalších zápasech, protože naším cílem je postup ze skupiny, což by byl samozřejmě velký úspěch," opakoval Bílek před šampionátovou premiérou svého celku.

Zápas mezi Ruskem a ČR na Městském stadionu  ve Vratislavi začíná ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT4, on line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz. Utkání bude řídit trojice anglických rozhodčích Howard Webb - Michael Mullarkey, Peter Kirkup.

Reklama