Hlavní obsah

OBRAZEM: Jedenáctku Českého domu by mohl posílit zpěvák Dyk

Vratislav

Co byste řekli téhle jedenáctce českých fotbalových legend, složené z olympijských vítězů 1980 a stříbrných medailistů z ME 1996 nebo bronzových z EURO 2004... Maier (1996) - Macela (1980), Kadlec (1996), Kubík (1996), Jankulovski (2004) - Poborský (1996 a 2004), Rott (1980), Nedvěd (1996 a 2004), Šmicer (1996 a 2004) - Kuka (1996).

Foto: Český dům FAČR

Pavel Nedvěd a Tereza Maxová během otevření Českého domu ve Vratislavi

Článek
Fotogalerie

Jeden hráč vám chybí? Správně, ve čtvrtek večer, při otevření Českého domu ve Vratislavi další takový skvělý hráč nebyl. Ale tým by mohl doplnit spolukomentátor ČT 4 Luděk Zelenka, a nebo třeba zpěvák a velmi dobrý amatérský fotbalista Vojta Dyk. Tenhle super tým by určitě jednoho méně slavného borce utáhl.

Pohoda v Divadle loutekV Český dům se proměnilo vratislavské Divadlo loutek a přilehlý parčík. Prostředí si pochvalují všichni, kdo sem vstoupí, ať partneři Fotbalové asociace ČR, bývalí hráči, ale i ti současní, kteří sem zajdou odpoledne na dobrou kávu, protože to mají z hotelu Monopol sotva sto metrů. Přijeli a ještě přijedou i umělci, neboť ti mají k fotbalistům a sportovcům vůbec hodně blízko. Nechyběl tu tedy ani Karel Šíp.

Ve čtvrtek večer, kdy byl Český dům slavnostně otevřen, si dobrým moravským vínem připila na úspěch české fotbalové reprezentace velmi zajímavá společnost. Společně s šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou dům otevřela top modelka Tereza Maxová, jejíž nadace Teribear spolupracuje s fotbalisty, a ambasador českého fotbalu Pavel Nedvěd.

„Tím, že hrajeme všechny zápasy ve skupině ve Vratislavi, se přímo nabízela myšlenka vytvořit ve městě místo, kde by se scházeli lidé, kterým je fotbal blízký, a v příjemném prostředí si mohli popovídat. Mnozí z nich se totiž normálně ani nepotkají. Inspirací byly samozřejmě už tradiční české domy, které dělá ČOV při olympiádách,“ řekl Právu Miroslav Pelta.

Setkání v Českém domě si pochvalovali již zmíněné fotbalové legendy. „S některýma klukama jsem se léta neviděl. Bylo to moc fajn, protože jsme nejen vzpomínali, ale samozřejmě probírali i současné české mužstvo,“ říkal spokojeně Pavel Nedvěd.

Dres od hokejistůFotbalistům přišel popřát osobně hodně štěstí trenér bronzového hokejového týmu Alois Hadamczik a předal jim retro dres s autogramy z roku 1976, kdy českoslovenští hokejisté získali zlato z MS v Katovicích. Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa i světový rekordman v oštěpu Jan Železný rozdával úsměvy na všechny strany, protože jeho svěřenec Vítězslav Veselý na mítinku Diamanové ligy v Oslu hodil nejlepší výkon sezóny 88,11 m.

Český dům je ryze český i co do personálu a poživatin. V noci připravuje pardubická firma Bonte zhruba tunu jídla pro více než 300 hostů a po ránu už je vše k dispozici v kuchyni Českého domu. Samozřejmě se pije Gambrinus. O hosty se po všech stránkách stará na šedesát kuchařů, číšníků a číšnic, hostesek a technického personálu, nad bezpečnostní bdí ochranka.

Polonazí fotbalisté se líbíČeský dům je i kulturním centrem, byť loutky vystřídali živí umělci. Ve čtvrtek hostům zazpíval Vojta Dyk se skupinou Nightwork. Do časných ranních hodin hrála cimbálovka, která tu bude mít „šichty“ denně. Zazpívat přijedou například Tomáš Klus, Helena Vondráčková, Jarek Nohavica. Už tuto neděli zahraje na bicí se skupinou Eddie Stoilov Petr Čech. Příjemné prostředí dotváří výstava fotografií odhalených fotografií českých fotbalových hráčů, jež vznikla v rámci projektu České asociace fotbalových hráčů „Play Fair, Play True“. Snímky jsou opravdu velmi pěkné, nic nemravného. Jejich autorem je Ondřej Pýcha, mistr umělecké fotografie a o jeho snímky se těší velké oblibě mezi hosty Českého domu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články