Hlavní obsah

Hvězda Polska Blaszczykowski zažil v dětství tragédii. Před očima mu otec zavraždil matku

Polský fotbalový reprezentant Jakub Blaszczykowski prožil jako malý kluk horor a řadu let o něm věděli jen jeho nejbližší. Když mu bylo deset, před očima mu zavraždil otec nožem matku.

Foto: ČTK/AP

Opora polské reprezentace Jakub Blaszczykowski na tréninku

Článek

Malý Kuba utrpěl obrovský šok, pět dní nemohl vstát z postele, nemluvil, nejedl. Ujala se ho babička a odvezla ho ke strýci do vesnice Truskolasy. Jeho strýčkem je bývalý záložník polské reprezentace Jerzy Brzeczek a právě on má velkou zásluhu na tom, kam to Blaszczykowski dotáhl. Přihlásil ho do klubu Rakow Czestochowa, kde strávil dlouhých deset let.

Blaszczykowski o tragédii z mládí dlouho nechtěl hovořit, po letech však už prolomil hradbu mlčení. „Byla to strašná věc. Do konce života to budu mít před očima," řekl ofenzivní záložník Borussie Dortmund, který má podle trenéra Polska Szmudy namířeno do Anglie. Největším zájemcem o jeho služby je Liverpool. „Nikdy nepochopím, proč k té tragédii u nás doma došlo. Vždycky se sám sebe ptám, proč? Ale odpověď jsem dosud nenašel," přiznal v otevřené zpovědi.

„V mládí jsem o tom nebyl schopen s nikým mluvit, teď už ano. Miliónkrát jsem se snažil na tu hroznou věc zapomenout, ale nejde to. Bohužel," prozradil silně věřící fotbalista, který denně čte bibli. „Každý gól, který dám, posílám do nebe mamince. Vím, že se na mě ze shora dívá a je na mě pyšná. Neměl jsem lehký život, ale všechny ty těžké situace jsem zvládl s její pomocí," řekl Blaszczykowski. „A taky strašně moc děkuju babičce, která se o nás s bratrem starala. Je pro mě druhou mámou," dodal klenot polské reprezentace.

Jeho otec Zygmunt strávil za vraždu 15 let v kriminále, pustili ho v roce 2011. Kuba s ním odmítal promluvit, ale minulý měsíc mu přišel na pohřeb. Zemřel v šestapadesáti letech...

Reklama

Související témata: