Hlavní obsah

Italský mistr světa De Rossi: Před čtyřmi lety jsme měli být mistry Evropy

Radek Malina, (Vratislav)Právo

Před šesti lety byl mistrem světa. O dva roky později na mistrovství Evropy 2008 se chopil míče při penaltovém rozstřelu ve čtvrtfinále proti Španělsku. Ale neuspěl a Itálie balila kufry. Když pak za dva roky záložník Daniele de Rossi a s ním celý reprezentační výběr Apeninského poloostrova vyklidil při MS pozice už po skupině, bylo mu do breku. Před nadcházejícím evropským šampionátem však věří, že obrozená Itálie už je v plné síle.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Gianluigi Buffon (vpravo) objímá spoluhráče z italské reprezentace Daniele De Rossiho.

Článek

Na minulém velkém turnaji, jímž bylo mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice, se Itálii vůbec nedařilo. Vypadli jste už ve skupině. Jak se vaše reprezentace za dva roky změnila?

Hodně! Hráči jsou po dvou letech zkušenější. Nejen zápasy, ale i negativní zkušenost z Jihoafrické republiky nás udělala silnějšími. V kvalifikaci jsme neprohráli, což náš tým učinilo zralejším a sebejistějším. Hráli jsme velice dobře.

Projevil se rukopis nového trenéra Prandelliho?

Zejména z pohledu nové mentality v reprezentačním výběru. Hráči musí striktně dodržovat etický kodex. A ať jsme na tréninku, nebo v zápase, pořád vyžaduje, abychom drželi míč na zemi. Mnohdy mi přišlo, že mu nejde tolik o výsledek jako o naši hru. Samozřejmě, každý trenér potřebuje výhry. Ale Prandelli se snažil hlavně v počátku využít naplno naše kvality, aby mohl dosáhnout později dobrého výsledku.

Šampionát jste začali soubojem se Španělskem. Vybavujete si ještě vaše první dojmy po rozlosování turnaje?

Ano. Řekl jsem si: OK, nemáme nejsnadnější skupinu, ale mohlo to být horší. Jde o konfrontaci nejlepších týmů Evropy (zápas skončil 1:1 - pozn. red.). Zase je lepší mít Španělsko hned ve skupině, protože máme jistotu, že se jim vyhneme ve čtvrtfinále. Ale těžko si vybírat. EURO je tvrdý turnaj, hned od začátku musíte být ve stoprocentní formě. Náročnost si v ničem nezadá s mistrovstvím světa.

Proti úřadujícím mistrům světa jste hráli i při minulém mistrovství Evropy. Tehdy ve Vídni právě ve čtvrtfinále jste vypadli na penalty. Vy jste byl jedním z neúspěšných exekutorů. Co vám utkvělo v paměti?

Myslím, že jsme měli větší držení míče. Ale upřímně, nevytvořili jsme si mnoho šancí. Takže se muselo rozhodnout v penaltách. A já jsem neuspěl. Měli jsme tehdy velmi silný tým navazující na triumf v mistrovství světa. Jsem si jistý, že kdybychom tehdy pokutové kopy vyhráli, byli jsme mistry Evropy. Nicméně od té doby se hodně změnilo. Španělé se hodně zlepšili. Myslím, že právě po našem vzájemném zápase tehdy našli sílu ke zlepšení.

Ve skupině vás čeká ještě souboj s Chorvatskem a také Irskem, které vede italský trenér Giovanni Trapattoni. Půjde pro vás o pikantní utkání?

Myslím, že Giovanni dostal Iry na vyšší úroveň. Ba přímo neuvěřitelnou. Má ohromné zkušenosti. Navíc je znalcem italského fotbalu. Zná dokonale nás hráče, naše mentalitu a nepochybně i naše slabiny. Půjde o nepředstavitelně těžkou překážku.

V přípravě před šampionátem jste třikrát v řadě prohráli. Nad vaše síly byla Uruguay, USA a Rusko. V jaké formě je Itálie před startem turnaje?

Chápu, že poslední výsledky nedávají příliš optimismu našim fanouškům. Příprava se pochopitelně mnohým nejeví jako ideální. Ale věřím, že ve správný čas ukážeme to nejlepší, co v nás je.

Dorazili jste na šampionát s konkrétním cílem? Jaký výsledek by odčinil vyřazení z mistrovství světa už ve skupině?

Nechci vynášet žádné soudy, protože na šampionátu všichni řešili, jak projdeme daleko. Nikdo vůbec nepřipouštěl, že bychom chyběli v osmifinále. Ale pokud se má hovořit o úspěchu v Itálii, kde je pořád fotbalem vším, musíme projít minimálně do semifinále. Pak bude hodnocení pozitivní.

Reklama

Související témata: