Hlavní obsah

Bílek po výprasku od Rusů: Drtivá prohra. Proto teď musí můj tým ukázat svůj charakter

Vratislav

Takový výprask nečekal. Však byl trenér Michal Bílek také po čtyřgólovém přídělu patřičně pobledlý. Úvodní šampionátový duel si představoval jinak. Rozhodně si nepřipouštěl, že Rusové jeho tým ve vratislavské premiéře smetou a takovým způsobem ho vyprovodí. „Teď se musí ukázat pravý charakter mužstva. Pokud chceme ze skupiny dál, musíme se vzchopit a nepovedený zápas napravit,“ burcoval přesto své hráče.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Gestikulující kouč Michal Bílek během zápasu s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Česká hymna na úvod zápasu

Jste hodně zklamaný čtyřgólovou porážkou, která je od roku 1970 vlastně nejvyšší, jakou český, resp. československý tým na šampionátu utrpěl?

Pochopitelně. Je to drtivý a hodně nepříjemný výsledek. Nezbývá, než ho napravit.

Tah s nasazením Kadlece na levý kraj obrany vám nevyšel, neboť legionář z Leverkusenu tam vyloženě hořel...

K výkonům jednotlivců se vyjadřovat nebudu.

Co vás vedlo k tomu, abyste ho na kraj obrany postavil?

Věděli jsme, že soupeř má silný střed hřiště, kde dokáže rychle a jednoduše kombinovat, proto jsem chtěl vyztužit levou stranu Kadlecem, aby naše obrana byla pevnější. Bohužel tomu tak nebylo.

O Rusech jste údajně věděli všechno, přesto vás smetli a jasně přehráli. Zaskočili vás něčím?

Viděli jsme spoustu jejich zápasů, věděli jsme, že mají silný střed hřiště, kde dovedou kombinovat, i o jejich individuálních kvalitách, síle a výborné technice jsme věděli všechno.

Ani tah s nasazením Dzagojeva, který nakonec vstřelil dva góly, vás nepřekvapil?

Předpokládali jsme, že sestava Rusů bude stejná jako v generálce proti Itálii. A o Dzagojevovi jsme věděli, že je talentovaným fotbalistou, který má potřebnou výkonnost na to, aby hrál.

V čem byl tedy důvod porážky?

Začali jsme dobře, patnáct minut drželi míč, hráli přesně, ale některé situace jsme nedotáhli do konce. Za zbytečnou ztrátu míče uprostřed hřiště jsme však zaplatili inkasovaným gólem, po němž přišel druhý. Když jsme po přestávce dali kontaktní branku a nadechovali se ke snaze po vyrovnání, přišly další ztracené balóny, což nás stálo hodně sil. A soupeř nás za to trestal, protože jednoduše přebíral balón, my jeho náběhy nezachytávali a i do kontaktu se s ním dostávali hrozně málo. Už to byla hektika.

Hodně dlouho panovala nejistota, zda zraněný Baroš nastoupí. V základní sestavě se přece jen objevil. Splnil vaše očekávání?

Nebyl rozhodně tím, kdo by sehrál špatné utkání. Bojoval, přidržel spoustu balónů.

Rusové nad vaším celkem vysoko vyhráli a potvrdili  tak roli favorita skupiny. Trenér Advocaat dokonce tvrdí, že branek mohl jeho tým nastřílet daleko víc. Co ale soudíte o dalších dvou soupeřích, s nimiž se utkáte a na jejichž úkor byste chtěli do čtvrtfinále postoupit?

Rusové mají skutečně vynikající tým, ale teď nechci a nemíním spekulovat, zda jsou Poláci nebo Řekové horší.

Reklama