Hlavní obsah

Debakl je nepříjemný, ale nebudeme strkat hlavu do písku, ujistili hráči

Vratislav

To byla sprcha! Porážka v prvním utkání turnaje ještě nemusí nic znamenat. Vždyť třeba skvělé EURO 1996 také začalo vstupní prohrou s Německem. Jenže kdo ví, zda se česká reprezentace dokáže ve Vratislavi vzpamatovat z debaklu 1:4 od Ruska. Bílkův soubor byl chvílemi naprosto zoufalý, především zcela rozložená obrana nebudí před dalšími zápasy s Řeckem a Polskem pražádný optimismus. Oba tyto týmy navíc v premiéře získaly po bodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zklamaný kapitán Tomáš Rosický po vysoké porážce od Ruska na EURO 2012.

Článek

„Porážka je to drtivá, ale do zbývajících dvou zápasů ve skupině nepůjdeme v poraženecké náladě. Budeme je chtít vyhrát," ujišťoval trenér Michal Bílek.

„Nebudeme po prvním zápase strkat hlavu do písku. Zažili jsme turnaje, kdy jsme po úvodní porážce uspěli. Na EURO 2008 jsme naopak na úvod porazili Švýcarsko, ale pak jsme vypadli. Dobrý začátek by byl samozřejmě příjemný, ale ještě by nic nerozhodl. Stejně jako úvodní porážka," poukázal obránce Michal Kadlec.

Záložník Václav Pilař prožil prazvláštní gólovou premiéru na velkém turnaji. „Takový gól mě vůbec netěší. Věděli jsme, že jsou Rusové dobří dopředu, ale nechali jsme jim spoustu prostoru a sami byli moc měkcí," kroutil hlavou. „Pořád však věřím, že máme sílu ve zbývajících zápasech uspět," dodával.

Zbláznili jsme se, přiznal Jiráček

„Po prvním inkasovaném gólu jsme se zkrátka zbláznili. Porážka 1:4 sice vypadá hrozivě, ale je to pořád nula bodů, stejně jako kdybychom prohráli jen 1:2. Optimální cesta dál teď vede přes dvě výhry, každopádně to chce příště porazit Řeky," kalkuloval Petr Jiráček.

Slova spoluhráčů podtrhl i kapitán týmu. „Věřím, že se z vysoké porážky vzpamatujeme. A že patřičně zareagujeme. Pro tento mančaft to totiž není žádná nová situace. Podobně jsme na tom byli i v kvalifikaci, a vyhrabali se z toho," poukazoval Tomáš Rosický.

O přestávce za stavu 0:2 žádný proslov k týmu nevedl. „Nebylo ho vůbec třeba. Odhodlání jsem viděl od začátku až do konce. Na to bychom měli proti Řekům navázat. Ke konci už jsme trochu nemohli, ale to samé jsem pozoroval i na soupeři. Bylo to dané tím, že za stavu 1:2 jsme museli hru otevřít ještě víc a jít za vyrovnáním. Bohužel to nevyšlo," litoval kapitán.

Ani brankář Petr Čech neskládá zbraně. „Samozřejmě je škoda, že jsme dostali čtyři góly, což je hodně a mohlo by nás to stát postup. Následující zápas s Řeckem bude rozhodující. Jiná cesta než zisk tří bodů tu není. Zároveň musíme doufat, že Rusové porazí Polsko. Pak by nám mohla stačit i remíza s Polskem," měl jasno Čech.

Reklama

Související témata: