Hlavní obsah

Gólman Tytoń byl rád, že pomohl týmu a ukázal se před matkou

Varšava

Původně až třetí polský brankář Przemyslaw Tytoń se stal nečekaným hrdinou zahajovacího duelu mistrovství Evropy. Domácí fotbalisté v něm remizovali 1:1 s Řeckem, když alespoň bod jim zajistil právě gólman PSV Eindhoven chycenou penaltou Jorgosi Karagunisovi hned po svém příchodu na hřiště místo vyloučeného Wojciecha Szczesného.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Giorgos Karagunis neproměnil za stavu 1:1 penaltu, náhradní polský brankář Przemyslaw Tyton úmysl řeckého střelce vystihl

Článek

Pětadvacetiletý gólman ještě před měsícem asi ani nedoufal, že by si na turnaji zahrál. O místo v brance bojovali Szczesny a Lukasz Fabiański, zatímco Tytoń byl až trojkou. Jenže Fabiański se zranil a Szczesny byl vyloučen za faul na Dimitrise Salpingidise. A tak do hry šel Tytoń.

A to v nelehké situaci, kdy mělo Řecko našlápnuto k obratu skóre. Míč si vzal Karagunis, ale Tytoń si počkal, správně odhadl stranu a míč vyrazil. Následně si mohl vychutnat vítězné gesto. Velkou radost ze zákroku svého kolegy měl i Szczesny, který penaltu sledoval už v útrobách stadionu.

"Vůbec jsem nečekal, že se věci vyvrbí takhle a že si zahraji už v prvním zápase," připustil Tytoń. "Šel jsem na hřiště a říkal jsem si: Super, teď je tvoje šance, jak pomoci týmu. To se nakonec povedlo. Jsem rád, že jsem mohl alespoň takto potěšit naše fanoušky," dodal.

Nejdřív jen nadával. Pak mu to došlo...

Za Polsko si zachytal v soutěžním utkání vůbec poprvé. Dosud dostal šanci jen v pěti přípravných duelech, z toho čtyři absolvoval už v roce 2010. Možná i proto mu chvíli trvalo, než si uvědomil, že půjde do hry. "Když rozhodčí písknul, jen jsem nadával, že je to penalta. Až po chvíli jsem koukal, že Wojciech dostal i červenou. A pak mi to došlo. Tak jsem si začal rychle zavazovat boty a připravovat se."

O chvilku později už byl polským hrdinou. Stadión skandoval Przemek! Przemek! "Bylo to krásné. Zvláště proto, že na stadiónu byla celá moje rodina a matka mě vůbec poprvé viděla hrát naživo," prozradil.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: