Hlavní obsah

Vychytá Čech postup ze skupiny na penalty? Divoká teorie, ale možná

Vratislav

Jen si to představte. Petr Čech chytá v páté sérii rozstřelu rozhodující pokus a Češi po penaltách v závěrečném utkání s Polskem postupují spolu s Ruskem do čtvrtfinále EURO 2012... Nesmysl? Ano, po vysoké porážce 1:4 s Ruskem vede k tomuto rozuzlení už jen hodně divoká teorie. Regule šampionátu však penaltový vabank na závěr skupiny připouštějí, zcela vyloučit jej zatím ani v „áčku“ nelze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Čech na tréninku reprezentace po debaklu s Ruskem

Článek

Stal se velkým penaltovým hrdinou finále Ligy mistrů a v Mnichově přihrál nejcennější klubovou trofej svojí Chelsea. A teď by brankář Petr Čech mohl ve Vratislavi čistě teoreticky ve stejné disciplíně vychytat také postup národního týmu do čtvrtfinále mistrovství Evropy na úkor domácího Polska.

Pravidla šampionátu totiž říkají, že v případě bodové rovnosti a vyčerpání všech ostatních kritérií může o postupu ze skupiny rozhodovat právě penaltový rozstřel – v případě, že se rozhoduje zrovna mezi dvěma týmy, které proti sobě hrají v posledním zápase. V tomto případě by to muselo být mezi Polskem a Českem.

V prvním kole skupiny Poláci remizovali s Řeky 1:1 a Češi podlehli Rusům 1:4. Jaký scénář by tedy musel nastat? Češi by také remizovali s Řeckem 1:1 a Rusové by rovněž porazili Polsko 4:1. V závěrečných zápasech by Rusko porazilo Řeky o čtyři góly, čímž by je vyřadilo ze hry. A duel Polsko - Česko by skončil jakoukoliv remízou. Pak by penaltový rozstřel mezi těmito týmy rozhodl o tom, kdo postoupí spolu s Ruskem.

Výše porážky může přijít draho

I z této spekulace je jasně patrné, jak si Češi debaklem s Ruskem zavařili. „Prohra 1:4 vypadá hrozivě, ale nula bodů je pořád nula bodů, i kdybychom prohráli 1:2," utěšovali se hráči.

Nemusí to být vůbec pravda. V danou chvíli je samozřejmě nutné spoléhat se na dvě výhry ve zbývajících zápasech. V papírově vyrovnané skupině A se může dost dobře stát, že třeba Rusové vyhrají všechny své zápasy a ostatní utkání skončí nerozhodně. Pak může dojít i na celkové skóre – což by byl pro Čechy průšvih, protože mohou sotva čekat, že si Poláci i Řekové nechají od Rusů nandat ještě vyšší rychtu...

Pravidlo o teoretické možnosti penaltového rozstřelu na závěr skupiny je poměrně nové, platilo však již na EURO 2008. A moc nechybělo, aby tam právě Češi byli prvními protagonisty, kteří ho okusí. Pokud by neprohráli s Tureckem 2:3, ale zápas by skončil 2:2, penalty by se tenkrát opravdu kopaly.

Závěr byl tehdy skutečně infarktový. Brücknerův tým vedl díky trefám Kollera a Plašila už 2:0 a postupoval, jenže Turci v poslední čtvrthodince nasázeli tři góly a senzačně šli dál... Nihat Kahveci vyrovnal v 87. minutě a vítězný gól dal minutu před koncem!

Pravidla o postupu ze skupiny
Ze čtyř základních skupin postupují vždy první dva celky do čtvrtfinále. Pokud budou mít na konci skupin dva či více týmů stejný bodový zisk, o jejich umístění rozhodují kritéria v tomto pořadí:
1. více získaných bodů ve vzájemných zápasech
2. lepší celkové skóre ze vzájemných zápasů
3. více vstřelených branek ve vzájemných duelech
4. lepší celkové skóre
5. více vstřelených branek
6. umístění v žebříčku koeficientů UEFA pro národní týmy
7. umístění v pořadí fair play turnaje
8. los
Pokud by došlo k tomu, že by vzájemný duel měl rozhodnout o postupujícím ve chvíli, kdy by oba celky měly po prvních dvou zápasech stejně bodů, stejné skóre i stejný počet vstřelených branek, tak by v případě remízy rozhodoval o postupujícím penaltový rozstřel.

Reklama