Hlavní obsah

UEFA zahájila disciplinární řízení s Rusy kvůli jejich fanouškům

Vratislav

Evropská fotbalová unie UEFA zahájila disciplinární řízení s Ruským fotbalovým svazem kvůli chování jeho fanoušků na mistrovství Evropy. UEFA oznámila, že ve středu projedná incidenty z utkání Ruska s Českou republikou (4:1), při němž ruští příznivci rozvinuli v hledišti nedovolené transparenty, zapalovali světlice a po skončení duelu skupina agresivních fans napadla ochranku.

Násilí na stadiónu ve Vratislavi po utkání Česko - Rusko

 
Článek

UEFA také prověřuje případ možného rasismu, na který upozornila organizace Fotbal proti rasismu v Evropě (FARE), jež sleduje takové projevy na stadiónech. FARE během zápasu s Ruskem zaznamenala urážky směrem k českému obránci tmavé pleti Theodoru Gebre Selassiemu. V českém týmu však o zjištění expertů na rasismus spolupracujících s UEFA žádné informace nemají.

Ruský svaz RFU v reakci na postup UEFA přispěchal s prohlášením, ve kterém chování chuligánů ostře odsoudil. "Někteří naši fanoušci se svým nečestným chováním vystavili do ofsajdu," uvedla národní federace. Na ruské příznivce, kteří dorazili fandit do Polska, pak svaz důrazně apeloval, aby v dalším průběhu Eura důstojně reprezentovali svoji zemi. "Prosím, respektujte se, svoji vlast i vaše mužstvo," vyzval svaz ve veřejném dopise.

Napadením ochranky stadiónu ze strany opilých ruských chuligánů se už ve Vratislavi zabýval soud a ve zrychleném řízení udělil dvěma z nich zákaz vstupu na polské stadióny. Incident zachytily kamery a na záběrech polské televizní stanice TVN24 byla vidět skupina fanoušků útočících pěstmi a kopanci na členy pořádkové služby v zelených vestách.

Podle polské agentury PAP, jež se odvolala na policejního mluvčího, za to byl sedmadvacetiletému muži a jednačtyřicetileté ženě na dva roky zapovězen přístup do hlediště. Oba byli v době incidentu v silně podnapilém stavu, noc na sobotu strávili na záchytce a teprve dnes mohli předstoupit před soud.

Reklama

Související témata: