Hlavní obsah

VIDEO: Nůž na krku nám pomáhá. V motivaci určitě, přiznal Plašil před šampionátovým reparátem s Řeky

Vratislav

Je mu jasné, že v úterním podvečeru musí v druhé šampionátové konfrontaci zabrat a Řecko porazit. Uvědomuje si to o to víc, že v českém mančaftu patří k nejzkušenějším hráčům. Ba co víc - Jaroslav Plašil je už málem pamětníkem, neboť před osmi lety na mistrovství Evropy v Portugalsku byl společně s Čechem, Rosickým, Barošem a Hübschmanem u toho, když Řekové Brücknerův tým v semifinálovém prodloužení porazili. „Teď skutečně nejsme v lehké pozici, neboť musíme vyhrát, abychom se po úvodní prohře s Ruskem dostali zase do hry o postup,“ připouští legionář z francouzského Bordeaux Jaroslav Plašil.

Jaroslav Plašil o utkání s ŘeckemVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Na nůž na krku si asi potrpíte. Zase ho tam po prohře s Ruskem máte, opět musíte v dalším zápase zabrat a Řeky porazit, abyste na šampionátu dál žili...

Opravdu ho tam trochu máme, skutečně nejsme v lehké pozici. Může nám ale jen pomoci. V motivaci určitě.

Jako vám pomohl, když jste v zahajovacím kvalifikačním duelu prohráli v Olomouci s Litvou a bodové manko nad vámi viselo po celou dobu bojů o EURO?

Spíše jako nám pomohl na konci kvalifikace, kdy jsme museli vyhrát v Litvě.

Čím to, že se dokážete vyburcovat a vzepřít teprve v momentě, kdy jde do tuhého?

Protože se dokážeme ještě víc seskupit.

A jste na klíčovou konfrontaci s Řeky patřičně seskupeni? Máte sílu na to složit reparát za duel s Ruskem?

Máme a musíme v to věřit.

Plašil:  Nůž na krku pomáhá. Dokážeme se ještě víc seskupit.

Jak se tedy na ně připravujete?

Já se na ně osobně nepřipravuji, připravujeme se všichni společně. Chceme zapomenout na první zápas a soustředit se na úterní. Z utkání s Ruskem si vzít dobré věci a poučit se z chyb, kterých jsme se dopouštěli.

Pojmenujete je?

Nechávali jsme se v rozehrávce ukolébat a Rusové pak chodili do rychlých protiútoků do naší otevřené obrany. Vysouvali se ve třech, my je špatně pokrývali a po ztrátě míče jsme měli vzadu málo hráčů.

Souviselo to i s defenzivní rolí, kterou v poslední době v mužstvu máte? Vyhovuje vám?

Jsem tady od toho, abych hrál a pomohl týmu a nikoli abych mluvil o svých představách.

Zmínil jste i o pozitivech v zahajovacím střetnutí. V čem jste je viděl?

Vyrovnali jsme se Rusům v držení balónu, dostali jsme se i do nějakých šancí, z nichž jednu jsme využili. A ještě za stavu 1:2 nevyšla střela Rosického...

S Řeckem půjde zřejmě o úplně jiný zápas, protože mají hru vystavěnou na bezuzdné defenzivě, která jim přináší úspěchy. Budete muset hrát, tvořit, dobývat jejich obranu...

Bude to hlavně zápas o trpělivosti. Hlavně v úvodu se musíme vyvarovat toho, abychom se pouštěli dopředu a tím nabízeli soupeři šance k rychlým výpadům, jako se to stávalo v zápase s Ruskem. A když už vyrazíme, pak musíme mít dobře zajištěné oba naše ofenzivní beky.

Plašil: Proti Řekům to bude hlavně zápas o trpělivosti

Takže podobný part, jako v generálce proti Maďarsku, které také jen a jen bránilo a profitovalo z kontrů?

Možné to je. Bude to složité dobývání řecké obrany, do něhož dáme všechno. A věřím, že gól vstřelíme a vyhrajeme, abychom se dostali znovu do postupové hry.

Na úkor Řeků? Takže odplata za evropský šampionát v roce 2004 v Portugalsku, kdy vás v semifinále vyřadili gólem v prodloužení?

Na semifinálovou konfrontaci s Řeckem před osmi lety vůbec žádné vzpomínky nemám, ani rozhodující gól v prodloužení se mi nevybaví. Teď jde o jiný šampionát a úplně jiné mužstvo a my všichni musíme jít za společným cílem, jímž je postup ze skupiny.

V Portugalsku jste byl v Brücknerově mančaftu vlastně benjamínkem, teď patříte k těm nejzkušenějším, kteří by měli mužstvo táhnout a ve chvílích zlých zvednout. Cítíte, jak se Plašilova role změnila?

Dva evropské šampionáty, jež jsem prožil, byly super, jen škoda, že ten předchozí ve Švýcarsku a Rakousku nám nevyšel. Teď jsme ale na jiném mistrovství a máme i jiné mužstvo.

Reklama

Související témata: