Hlavní obsah

VIDEO: Češi zápas poslední záchrany neberou jako pomstu Řekům za EURO 2004

Vratislav

Pomsta za EURO 2004 se přímo nabízí. Nedvěd a spol. tvořili tehdy tým, který měl na to, aby fotbalové mistrovství Evropy vyhrál. Dellasův stříbrný gól v prodloužení však reprezentaci vystavil stop v semifinále a právě Řekové nakonec šampionát vyhráli. V úterý na ně český tým na EURO 2012 narazí znovu a ve Vratislavi potřebuje vyhrát. Po porážce 1:4 Bílkově jedenáctce nic jiného nezbývá.

Tomáš Rosický po utkáni s RusyVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek

Čas odplaty nadešel. Po osmi letech už moc pamětníků v obou táborech nezbylo, ale najdou se. V řeckém týmu záložníci Karagunis a Katsuranis, v kádru tehdy byl i brankář Chalkias. Z Čechů semifinále v Portu hráli Čech, Rosický a Baroš, v mužstvu byli také Hübschman a Plašil.

Další tři klíčové postavy Brücknerova týmu jsou ve Vratislavi v jiné roli. Karel Poborský jako člen výkonného výboru FAČR, který má v gesci reprezentaci, Vladimír Šmicer coby manažer nároďáku a Marek Jankulovski jako televizní spolukomentátor.

„Šampionát v Portugalsku pro nás byl fantastický. Často si říkám, že jsme ho celý měli vyhrát. Tehdejší zápas ve skupině s Nizozemci je asi můj nejsilnější zážitek. Euforie, jaká byla po obratu v týmu i mezi fanoušky... Naopak vyřazení s Řeckem je asi nejbolestivější vzpomínka. Proto by mě samozřejmě potěšilo, kdyby to kluci Řekům vrátili," líčí Jankulovski.

Čech: Nelze mluvit o odplatě

Jeho nástupci se teď starají o to, aby se vzpamatovali z úvodní těžké porážky a šli na Řeky s čistou hlavou. „EURO 2004 už je daleko, osm let. Oba týmy jsou jiné. Nejde ani srovnávat. Je pravda, že třeba Karagunis zůstal. Na velkém turnaji ani nelze mluvit o odplatě. Vyřazení v Portugalsku je minulost," ujišťuje brankář Petr Čech.

Záložník Jaroslav Plašil je s ním za jedno. „Na semifinálovou konfrontaci s Řeckem před osmi lety vůbec žádné vzpomínky nemám, ani rozhodující gól v prodloužení se mi nevybaví. Teď jde o jiný šampionát a úplně jiné mužstvo a my všichni musíme jít za společným cílem, jímž je postup ze skupiny," poukazuje Plašil.

Jen žádnou paniku, žádá Rosický

Kapitán mužstva především zahání poraženeckou náladu. „Hlavně žádnou paniku. Musíme se poučit z velkých chyb a začít znovu. Ale pořád hrajeme o postup. Ztrácet zrovna teď nějakým způsobem hlavu vůbec není na místě. Pořád se nic neděje a žijeme. Máme šanci na opravu a s Řeckem ji využijeme," slibuje Tomáš Rosický.

Vendetu za Portugalsko jako motivaci nepoužívá. „Po osmi letech už jsou oba týmy úplně jiné. Jako pomstu bych to tedy neviděl."

Neznamená to však, že na vyřazení v semifinále skvěle rozjetého šampionátu zapomněl. „Páteční porážka s Ruskem je asi má nejtěžší v nároďáku. Na druhou stranu nejbolestivější byla právě ta s Řeckem na EURO 2004. Tam už nebyla šance na opravu. Proti tomu tady ve skupině pořád žijeme," srovnává Rosický.

Reklama

Související témata: