Hlavní obsah

Dobré je vyhrát, lepší neprohrát. Filozofie, s níž slaví portugalský kouč úspěchy s Řeky

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil, VratislavSport.cz

Provedl Řeky úskalím kvalifikace, v níž ani jednou neprohráli a inkasovali pouhých pět gólů, v prvním šampionátovém duelu proti domácímu Polsku je portugalský kouč Fernando Santos proslulý vyznáváním dokonale zvládnuté a organizované defenzivy vyburcoval k tomu, že navzdory vývoji zápasu i nepřízni sudí uhráli nakonec remízu. V úterý chce ve Vratislavi udělat další krok k postupu do čtvrtfinále, což v jeho propočtech představuje povinnost porazit českou reprezentaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Řecka Fernando Santos

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Řecka

Řekům infikujete svou fotbalovou filosofii, že je dobré vyhrát, ale ještě lepší neprohrát. Budete se ji snažit naplnit i v úterním duelu proti Čechům?

Pravdou je, že od chvíle, kdy jsem na lavičku národního mužstva usedl, se snažím Řekům tuto filosofii předat. Vždyť nejhorším výsledkem ve fotbale je porážka, to přece řekne každý trenér. My ale v žádném zápase nehrajeme od samého začátku jenom na remízu, i my chceme vítězit.

Obrana a dokonale zvládnutá defenzíva je však pro vás evidentně základem...

Dnešní fotbal je o dobrém bránění a velmi dobrém útočení, což jsme ve druhém poločase zápasu s Polskem předvedli. Za to mají moji hráči obdiv a poklonu.

Ale v prvních pětatřicet minutách jste hráli vyloženě špatně a zřejmě i na vaše gusto vyrábělo mužstvo v obraně neskutečné chyby.

To sice pravda je, ale po přestávce se hráči zvedli a vývoj střetnutí s domácím Polskem otočili. Získali tím velké sebevědomí, které proti Čechům zúročíme a znovu prokážeme.

Pomohl jste jim k němu i vy, když jste již během přestávky kritizoval výkon sudích a zastal se svých svěřenců.

Pomohli si hlavně sami, protože se chovali na hřišti jako rodina. Jako skutečný tým. Přes všechny překážky průběh střetnutí otočili a podali obdivuhodný výkon.

Utkání dohrávané v deseti vás ale stálo nejen hodně sil, ale i vynucené rošády v sestavě. Papastathopulos byl vyloučen, Avraam Papadopulos se zranil. Jak poskládáte sestavu proti českému týmu?

Mám o ní už víceméně jasno, ale uvidím až po posledním tréninku. Chci se přesvědčit, nakolik jsou hráči schopni reagovat na jisté úkoly, jež od nich budu vyžadovat.

Jaké vůbec máte mínění o českém týmu?

Češi sice vysoko prohráli s Ruskem, ale na jejich přístupu se nic nezmění. Je to silný, kompaktní celek, který má ve svém středu rychlé hráče. Každý si musel všimnout, že prvních dvacet minut dominovali na hřišti oni.

Přesto si na Čechy troufáte?

I když utrpěli těžkou porážku, své kvality prokázali, ale to nic nemění na tom, že nad nimi chceme zvítězit a získat tři body.

Bylo by pro vás velkou úlevou, kdyby se v útoku Čechů neobjevil Baroš, jak se spekuluje?

My si domácí úkol splnili, protože jsme český tým důkladně zanalyzovali a známe všechny jeho vlastnosti a přednosti. A také víme, jak si máme počínat my...Baroš je jen součástí soupeřova celku, takže nezáleží na tom, zda na trávníku bude či ne.

Všechno zatím nasvědčuje tomu, že jasným favoritem skupiny je Rusko, takže se spekuluje, zda se dá do čtvrtfinále postoupit i se třemi body...

Rusko je zatím ve výhodě, protože má tři body. Ale kdybychom už teď brali za hotovou věc, že skončí ve skupině první, vzdávali bychom se předem. Nemluvme proto o tomto scénáři, je ještě mnoho možností, jak postoupit dál ze skupiny i jak bojovat o první místo. Proto se soustředíme, abychom hráli proti Cechům dobře a získali tři body.

O řecké reprezentaci se tvrdí, že čím těžší zápas musí zvládnout, tím lépe hraje. Je to skutečně charakteristický rys řeckých fotbalistů?

Řekové skutečně tuto vlastnost mají. Čím je jejich role a úloha těžší, o to větší je jejich přesvědčení a víra, že překážky překonají a odvedou dobrý výkon. I v úterý proti Čechům v to věří.

Reklama

Související témata: