Hlavní obsah

Šmicer: Řecký styl je už řadu let nechutný

Vratislav

Měl zaplnit mezeru po zraněném Nedvědovi, ale ani Vladimír Šmicer si s urputnou řeckou defenzivou před osmi lety na ME neporadil a musel překousnout semifinálové vyřazení. Na probíhajícím šampionátu už je coby manažer českého týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Šmicer

Článek

Rozhovor s manažerem reprezentace Vladimírem Šmicerem

V kariéře jste na klubové úrovni vyhrál Ligu mistrů či Pohár UEFA. Je to tak, že právě Řecko vás připravilo i o zlato na reprezentační úrovni?

Nemůžu tvrdit stoprocentně, že bychom šampionát vyhráli. Ale když jsem se tehdy vrátil po turnaji do Liverpoolu, kluci jako Gerrard, Kewell, Carragher i další mě utěšovali, že jsme měli nejlepší tým, hráli nejlepší fotbal a měli EURO vyhrát. Měli jsme fakt velkou šanci.

Samostatná česká reprezentace hrála s Řeckem třikrát a ani jednou nedala gól. Proč nám styl soupeře tolik nesedí?

Protože je nechutný už řadu let a vůbec se nemění. Všichni jsou vysocí, v defenzivě vás přeskakují, lezou po zádech, vráží do vás a jsou pořád zatažení. Nechodí do ofenzívy, jsou opatrní. K tomu provokují, při každé příležitosti leží. Je to jejich styl, který nesedí nikomu. A pokud zopakujeme výkon z prvního duelu, tvrdě za to zaplatíme.

Jaký je nejúčinnější recept na takového soupeře?

Musíte být disciplinovaní, kreativní, ale současně je třeba odložit naivitu. Protože s Řeckem to nebude hra, to bude fotbalová válka. A my jsme proti Rusku hráli strašně naivně.

Jaký vidíte rozdíl při porovnání současného řeckého výběru s tím, jemuž jste podlehli v Portugalsku?

Hrají stejně z taktického hlediska. Ale jsou vyzrálejší díky zkušenostem, které pobrali v evropských klubech, a také silnější v útoku. Charisteas, který byl jejich hvězdou v Portugalsku, byl výborný. Ale Gekas je lepší, produktivnější a prověřený anglickou i německou ligou.

Reklama

Související témata: