Hlavní obsah

Řekové jsou dál než ve zlaté éře Rehhagela, varuje trenér Ščasný

Vratislav

Výkonem Řeků v zahajovacím šampionátovém duelu nijak překvapen nebyl. Z dob svého angažmá na Peloponésu trenér Zdeněk Ščasný tamní fotbal dokonale zná, takže předpokládal, že soupeři české reprezentace přijedou do Polska, aby Evropu zase překvapili. A oni to skutečně hned v prvním zápase potvrdili, neboť v prvním střetnutí uhráli s domácím Polskem remízu, i když dohrávali jen v deseti. Proto Ščasný varuje: „Pozor na ně, ve Vratislavi to bude hodně náročná konfrontace.“

Foto: Fotobanka Profimedia

Zdeněk Ščasný

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Řecka

Od roku 2004, kdy Řekové vyřadili Brücknerův výběr v semifinálovém prodloužení evropského šampionátu v Portugalsku, se reprezentace dnešních soupeřů českého týmu změnila.

Santos řeckou mentalitu zná

„Místo německého kouče Otto Rehhagela, který v Portugalsku dovedl Řeky k titulu mistrů Evropy, přišel Portugalec Fernando Santos. Další vynikající kouč, kterého Řekové angažovali. Jeho obrovskou výhodou je, že v Řecku dlouho trénoval, než přišel k národnímu mužstvu, takže během působení v AEK Atény důkladně poznal tamní mentalitu. A z toho samozřejmě profituje," připomíná Ščasný působení Santose ....

„Také on vyznává defenzivu, kterou má řecké mužstvo dokonale propracovanou, ale na rozdíl od Rehhagela jde o výrazně modernější pojetí. Zatímco v minulosti Řekové vyznávali a urputně lpěli na rozestavení 4-4-2, Santos ho změnil na systém 4-3-3 a k perfektně organizované defenzivě přidal rychlý a jednoduchý přechod do útoku. Prostě daleko aktivnější a nebezpečnější pojetí," glosuje Ščasný proměnu řecké reprezentace, která pod Santosovým vedením suverénně zvládla kvalifikační boje a na šampionát postoupila bez prohry a navíc s pouhými pěti inkasovanými góly.

Obrana, taktika, standardky

„I to svědčí o jejich velké taktické vyspělosti. Drží se své hry za každé situace a stavu, protože ví, že jim přinese úspěch. Platilo to za Rehhagela, teď to platí dvojnásobně. On tuto víru ještě umocnil. Zvláště, když mají perfektně nacvičené i standardní situace, které jsou jejich další silnou zbraní. V každém zápase se k nějaké dostanou, a protože je mají důkladně naučené, profitují z nich," varuje Ščasný a poznamenává, že Řekové mají problémy jen tehdy, když musí sami hru tvořit a útočit do sevřené obrany soupeře.

Před podvečerním zápasem ve Vratislavi upozorňuje hned na několik klíčových hráčů v řeckém týmu. „Karagunisovi je sice pětatřicet, ale pořád je klíčovou osobností. I když třeba nehrál a v sestavě neměl stabilní místo, do reprezentace pořád patřil. Mentalitou, vítěznou povahou, stejně jako respektem a vlivem na ostatní je prostě pro Řeky nepostradatelný," akcentuje Ščasný úlohu záložníka Panathinaikosu.

„A na Ninise a Gekase si musí dát čeští obránci také náramný pozor. Gekas je dalším klíčovým mužem řecké sestavy, protože i po přestupu do tureckého Samsunsporu dával góly a dokazoval renomé střelce, Ninis je vycházející hvězdou řeckého fotbalu. Prodělal sice operaci křížových vazů, ale do zranění hrál v Panathinaikosu výborně. Jsem na něho moc zvědavý," nechal se slyšet český expert na řecký fotbal Zdeněk Ščasný před dnešním šampionátovým duelem.

Reklama