Hlavní obsah

VIDEO: Minule fandili u televize, dnes mají Řeky sami sestřelit

Vratislav

Není to ještě tak dávno, co Nedvěd a spol. triumfálně kráčeli Evropou. Není tedy divu, že pro Brücknerův tým je semifinálové vyřazení s Řeckem na EURO 2004 v Portugalsku dodnes noční můrou. Češi tehdy měli mužstvo na titul a kdo ví, kdy takové zase dají dohromady... Úterní duel ve Vratislavi je příležitost pro současný nároďák, jak se může Řekům po osmi letech revanšovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Rezek (vpravo) a David Limberský na tréninku reprezentace

Článek
Fotogalerie

Jan Rezek k utkání s Řeckem

Pamětníků už moc nezbylo. V řeckém týmu jsou na EURO 2012 záložníci Karagunis a Katsuranis, v kádru tehdy byl i brankář Chalkias. Z Čechů semifinále v Portu hráli Čech, Rosický a Baroš, v mužstvu byli také Hübschman a Plašil.

Ostatní hráči Bílkova týmu seděli před osmi lety u televize a byli smutní, když Dellasův stříbrný gól v prodloužení poslal reprezentaci domů jen s bronzem.

„Já fandil s tátou a bratry. Byli jsme hodně zklamaní, protože kluci hráli v Portugalsku nejlepší fotbal a zasloužili si kopat o zlato. Nevyužili několik šancí, zranil se Pavel Nedvěd, to se mi dnes vybavuje. Fotbal se bohužel hraje na góly," vzpomíná Jan Rezek.

„Já zápas sledoval v Praze na internátu, když jsem hrál za Slavii. Nenechal jsem si ujít žádný český zápas, byl jsem v euforii jako všichni fandové. Kluci si to tehdy zasloužili vyhrát," vybavuje si Tomáš Pekhart, jemuž tenkrát bylo patnáct let. „V hotelu tady máme ČT4, tak jsme zrovna nedávno sledovali sestřih EURO 2004. Je neuvěřitelné, co tam kluci dokázali. Vzpomínky teď už ovšem nejsou důležité. Jde o to, abychom dali Řekům konečně gól a vyhráli," dodává Pekhart.

„Přesně tak. Zabýváme se tím, co musíme co možná nejlépe udělat v úterý večer," je s ním Michal Kadlec zajedno.

„Motivací není odplata za rok 2004. Motivací je, abychom si udrželi šanci na postup," ujišťuje Daniel Kolář.

„To se ale proti prvnímu zápasu s Ruskem musíme zlepšit úplně ve všem," má jasno manažer nároďáku Vladimír Šmicer, další pamětník kruté porážky. V semifinále v Portugalsku šel na hřiště místo zraněného Nedvěda.

Vzájemné zápasy od roku 1994
2002 (Janina): Řecko - ČR 0:0 (příprava)
2004 (Porto): Řecko - ČR 1:0 v prodloužení (semifinále ME)
2004 (Praha): ČR - Řecko 0:0 (příprava)
Řecký svaz na rozdíl od českého započítává i přípravné utkání z února 2008, které Řekové na Kypru vyhráli 1:0.

Reklama

Související témata: