Hlavní obsah

Českému týmu jde na šampionátu o přežití. Bílek změnil v sestavě dvě jména

Vratislav

Půjde o přežití. Alespoň o bod, který musí česká fotbalová reprezentace v druhém vystoupení na evropském šampionátu získat, aby zůstala ve hře a mohla si dál dělat naděje na postup ze skupiny. „My ale chceme vyhrát. A za výhrou tvrdě půjdeme,“ ujišťoval před konfrontací s Řeckem kapitán české reprezentace Tomáš Rosický. „Potřebujeme získat ve dvou zbývajících zápasech čtyři body a v duelu s Řeckem chceme první z nich,“ přidával se trenér Michal Bílek před utkáním, jež na vratislavském stadionu začíná v 18 hodin a odkud přímý televizní přenos nabídne ČT4.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš (vlevo) a Tomáš Rosický na tréninku fotbalové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Trénink českých fotbalistů před zápasem s Řeky

Trénink českých fotbalistů před zápasem s Řeckem

Nikdo v české výpravě si nepřipouští, že by se měla opakovat dvanáct let stará historie ze šampionátu v Belgii a Nizozemsku, kde se Chovancův tým musel už po dvou zápasech ve skupině pakovat. „Nejsou to příjemné vzpomínky. Tentokrát se mně z Polska tak brzy vracet nechce," odmítá podobné reminiscence poslední pamětník tehdejší kalvárie Tomáš Rosický.

Bílkův kalkul: Postup se čtyřmi body

Aby ji česká reprezentace odvrátila, nesmí s Řeckem prohrát. „Se čtyřmi body se ze skupiny postoupit dá," kalkuluje trenér Michal Bílek, i když i jemu je jasné, jak těžký zápas jeho tým čeká.

„Nesmíme se zbavovat balónů, jako tomu bylo v úvodním zápase s Ruskem, bude zapotřebí dávat míč rychle od nohy, neupadnout do podobné hektiky, jako v úvodním střetnutí. Ale hlavně se nesmíme nechat strhnout hrou, protože i Řekové mají velice dobré a nebezpečné protiútoky, které musíme pohlídat," varoval své svěřence při přípravě u videa, kdy je upozorňoval i na to, jak těžce se dnešnímu soupeři dávají góly.

„Prohlédli jsme si všechny jejich zápasy za posledního půldruhého roku a v každém z nich to potvrzovali," připomínal Bílek.

Ščasného varování: Řekové jsou dál

„Oni jsou totiž ještě dál, než za zlaté éry Rehhagela. Portugalec Santos, který usedl na lavičku řecké reprezentace, vyznává na rozdíl od Rehhagela modernější pojetí. Zatímco v minulosti Řekové lpěli na rozestavení 4-4-2, Santos ho změnil na systém 4-3-3 a k perfektně organizované defenzivě přidal rychlý a jednoduchý přechod do útoku. Prostě daleko aktivnější a nebezpečnější herní styl," varuje české fotbalisty expert na řecký fotbal Zdeněk Ščasný.

Sedmapadesátiletý Portugalec v řeckých službách Fernando Santos ostatně čtyřiadvacet hodin před zápasem s českým týmem Ščasného slova potvrdil. „V každém zápase je dobré vyhrát, ale ještě lepší je neprohrát," netajil se filosofií, kterou svým svěřencům infikoval.

„Rusko je zatím v naší skupině ve výhodě, protože má tři body. Ale kdybychom už teď brali za hotovou věc, že skončí první, vzdávali bychom se předem. Proto se soustředíme, abychom hráli proti Čechům dobře a získali tři body, neboť i my na první místo myslíme," prohlásil trenér Řeků sebevědomě a ani absence vyloučeného stopera Papastathopulos a zraněného Avraama Papadopulose ho z míry nevyvádí. „Dokážeme si poradit. Ve druhém poločase zápasu s Polskem jsme to dokázali i navzdory tomu, že jsme dohrávali jen v deseti," ocenil výkon svého celku.

K rošádám v sestavě dojde

V sestavě české reprezentace dojde v porovnání s úvodním zápasem zřejmě k několika rošádám. „K výrazným změnám ale nesáhnu, protože sestava se ustálila a v minulých zápasech svou sílu prokázala. Utkání proti Rusku se nám sice nepovedlo, ale není důvod panikařit. Sestavím mužstvo tak, které bude mít takovou sílu, aby střetnutí s Řeky zvládlo," tajil trenér Bílek složení mužstva do poslední chvíle.

Z pondělního tréninku i z různých náznaků vypuštěných hráči se však dalo dedukovat, že se Michal Kadlec vrátí po bok Sivoka do stoperské dvojice a na kraji obrany nastoupí Limberský. Ve středové řadě pak bude od prvních minut zhušťovat prostor jako defenzivní štít Hübschman, zatímco Rezek zůstane na lavičce náhradníků, aby do hry zasáhl v případě nouze.

„Hlavně nesmíme dostat gól jako první, protože když Řekové vedou, zavřou obranu a je strašně obtížné se proti nim prosadit," varoval své hráče trenér Bílek, který i tentokrát ponechá vpředu pouze Baroše.

Zápas Řecko -  Česká republika začíná v 18 hodin, řídí ho francouzští sudí Lannoy - Canno, Annonier, přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy
Řecko: Chalkias - Torosidis, K. Papadopulos, Katsuranis, Cholevas - Maniatis, Ninis, Karagunis - Salpingidis, Gekas, Samaras.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček, Rosický, Pilař - Baroš.

Reklama