Hlavní obsah

Ševčenko: Nemohl jsem snít o lepším večeru, cítím se mladší

Kyjev

V předchozích třinácti zápasech od konce května 2010 dal v reprezentaci jen jediný gól, zápasil se zdravotními problémy a na evropském šampionátu vůbec nemusel startovat. V pondělí ale pětatřicetiletý Andrej Ševčenko jasně ukázal, že ještě nepatří do starého železa. Dvěma góly zajistil pořadatelské Ukrajině výhru 2:1 v zahajovacím duelu ve skupině D nad fotbalisty Švédska a prožil jedny z nejkrásnějších chvil v kariéře. Teď věří, že jeho tým může na turnaji dojít daleko.

Foto: ČTK/AP

Andrej Ševčenko oslavuje jednu ze svých branek proti Švédsku

Článek

"Nemohl jsem snít o lepším večeru. Cítím se naprosto skvěle, mám pocit, jako by mi bylo o deset let méně. Jsou to nádherné okamžiky," rozplýval se Ševčenko.

Jeho nasazení do základní sestavy bylo poměrně nečekané. Útočník Dynama Kyjev totiž ve všech třech posledních zápasech před Eurem naskočil do hry až jako střídající hráč na druhou půli a dalo se předpokládat, že také v pondělí začne na lavičce.

Kouč Oleg Blochin ale všechny překvapil a Ševčenko se mu v rozmezí 55. až 62. minuty odvděčil dvěma gólovými hlavičkami, jimiž rychle obrátil stav po vedoucí trefě Zlatana Ibrahimovice. Když skóroval podruhé, běžel se o svou radost podělit s trenérem.

"Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podporovali, abych byl před turnajem fit. Popravdě jsem si moc nedokázal představit, že bych mohl hrát na Euru. Měl jsem hodně problémů se zády a s kolenem, ale teď jsem tady a zpátky ve formě," pochvaloval si útočník Dynama Kyjev, jenž vylepšil svou reprezentační bilanci na 48 branek ve 109 zápasech.

Z Ševčenkova skvělého výkonu byli uneseni i jeho spoluhráči. "Bylo hodně kritiků, kteří se ptali, proč je vůbec v týmu. Teď jim zavřel pusu, byl skvělý," prohlásil brankář Andrij Pjatov.

Ukrajinci se díky výhře dostali do čela skupiny D a udělali první krok k vysněnému postupu. V dalších zápasech změří síly s Anglií a Francií. "Samozřejmě máme výbornou šanci projít dál, ale neměli bychom se nechat unášet euforií. Měli bychom se koncentrovat a v klidu se připravit na další dva zápasy. Věřím, že můžeme s tímhle týmem dosáhnout velkých věcí," dodal Ševčenko, bývalý kanonýr AC Milán a londýnské Chelsea, který po Euru ukončí reprezentační kariéru.

Reklama